Ponosni dani

Obilježavanje 20.obljetnice pogibije hrvatskih branitelja na Vrdima

Vijesti / Flash | 04. 10. 2013. u 12:25 Z.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od herojskih bitki hrvatskih branitelja na Vrdima i polaganja života za opstojnost Hrvata na stoljetnim ognjištima prošlo je dvadeset godina. U jesen 1993. još je živo sjećanje.

Mario Tica, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana ZHŽ-a prisjetio se tih događaja.

- Ove godine obilježava se 20 godina od bitke na širem području Vrda koja je bila sudbonosna za opstojnost Hrvatskog naroda u Hercegovini i šire. U jesen 1993. odvijala se poznata akcija elitnih postrojbi Armije BiH "Neretva 93." koja je imala za cilj protjerati i ovladati područjem gdje žive Hrvati i usprkos njihovim ogromnim težnjama nisu uspjeli, a pripadnici HVO-a su uspjeli sačuvati višestoljetne prostore.

U borbi za goli opstanak, živote je položilo više od 20 pripadnika HVO-a, najviše iz Gruda i Širokog Brijega i samih Vrda. I ove godine, kao i svake dosad, na obljetnicu stradanja branitelja na Vrdima dostojno ih se prisjećamo, a ove godine njima u zahvalu smo postavili jedan križ kod groblja na Vrdima.

Zahvaljujem se onima koji su pomogli u ovome projektu izrade i postavljanja križa, a projekt je financirala i napravila tvrtka Monting d.o.o Grude i direktor Marinko Alpeza. Također, na OV-u Širokog Brijega dogovoreno je da se cesta prema Vrdima proglasi cestom Hrvatskih Branitelja HVO-a, kaže nam Tica.

Što se tiče programa obilježavanja, u 10:30 je blagoslov križa od strane vojnog biskupa Tome Vukšića koji će predvoditi i svetu misu u 11 sati.

Nakon sv. mise slijedi polaganje vijenaca i svijeća kod spomen obilježja, a organiziramo i prigodno druženje uz domjenak kao prisjećanje na ponosne dane i stradale vitezove.

Vrijedi naglasiti da će se na sam dan obilježavanja održati maraton s polaskom iz Gruda, ispred spomenika do Vrda, na relaciji Grude-Široki Brijeg-Vrdi.

Tica je prokomentirao i aktualne udare na branitelje HVO-a od strane federalnog ministra Zukana Heleza.

- I danas smo svjedoci napad na pripadnike HVO-a i ostale Hrvatske branitelje samim time i Hrvate još nije prestao samo se provodi na neki drugi način. Svjedoci smo kriminalizacije Domovinskog rata i branitelja kroz neke famozne revizije koje su protuzakonite i protuustavne, a imamo niz primjera da su sudovi to dokazali. Tražimo da to prestane i da se sve vrati u zakonske okvire.

Također je prokomentirao i svojevrsni udar drugog ministra branitelja Freda Matića.

- Oni koje on spominje su hrvatski branitelji i oni su branili Hrvatsku. Nitko nema moralno pravo da teškim ratnim stradalnicima ukida mirovine jer to nisu nikakve privilegije, to su sve ranjenici i zarobljenici koji su prošli neprijateljske napade, torture, logore i nije u redu da uopće budu slučaj u društvu u kojem živimo, a kamoli da ih se ostavi bez osnovnih uvjeta za normalan život, zaključio je Tica.

Kopirati
Drag cursor here to close