Migrantska kriza

Obećana pomoć Bihaću

Zastupnici PSBiH obećali pomoći USK, uskoro odluka o novoj lokaciji za migrante
Vijesti / Flash | 30. 04. 2019. u 15:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokacija izvan naseljenog područja na koju bi trebali biti izmješteni migranti i izbjeglice iz središta Bihaća i privremenog prihvatnog centra Bira trebala bi biti poznata nakon sjednice bihaćkog Gradskog vijeća, te pripremljena možda i do kraja svibnja - rečeno je na današnjem sastanku Operativne grupe za ovu situaciju u Unsko-sanskom kantonu i izaslanstva zastupnika Parlamentarne skupštine BiH.

Istaknuto je da će zastupnici i članovi Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PS BiH uskoro inicirati sastanke s predstavnicima nadležnih institucija, jer je njihov angažman i adekvatna reakcija neophodna kako bi se kompleksna situacija u ovom dijelu države održala pod kontrolom.

Najavljeno je i posredovanje u osiguravanju značajnije financijske pomoći za USK od strane države.

''Sada imamo pravu informaciju s terena i točno znamo kako razgovarati s nadležnim institucijama, odnosno što od njih tražiti. Odmah smo planirali održavanje sastanka s Koordinacijskim tijelom za pitanje migracija u BiH. Tu ćemo inzistirati na donošenju određenih zaključaka, ili neke vrste plana što i kako raditi dalje'', rekla je članica izaslanstva zastupnika PS BiH Aida Baručija.

Predstavljen je i plan Operativne grupe USK i Gradskog vijeća Bihać o izmještanju migranata iz središta grada i prihvatnog kampa Bira izvan naseljenog područja.

''Prezentiran nam je plan o izmiještanju migranata i izbjeglica van središta grada i mislim da je to dobar i zreo plan. Čini mi se da bi on mogao biti realiziran do kraja svibnja, naravno ako dobije potrebnu podršku i Vijeća ministara. S obzirom da će tu biti osigurani neophodni i dostojanstveni životni uslovi, ali i blizina granice, ne vidim zašto se to ne bi i uradilo. Mislim da bi se na taj način dobrim dijelom riješio i problem lokalnog stanovništva'', riječi su također člana delegacije zastupnika u PS BiH Branislava Borenovića.

Politički predstavnici USK još jednom su ponovili da im je neophodna pomoć nadležnih institucija i najviših političkih dužnosnika.

''Bilo bi dobro da za problem migracija odvoje barem malo vremena i da nam pomognu u spašavanju 'državnog obraza'. Imamo problem širih razmjera, s kojim se više od godinu dana nosimo sami. Zato nam ne trebaju čestitke i pohvale, nego konkretne mjere i potezi državne i entitetske vlasti. To smo i rekli zastupnicima u državnom parlamentu, zamolili ih za pomoć i da prenesu takvu poruku'', naglasio je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa najavio je skorašnju sjednicu, na kojoj bi se trebalo razgovarati i odlučivati o eventualnoj lokaciji za izmiještanje migranata i izbjeglica, no i delegaciji zastupnika PS BiH je ponovio plan i odluku da na tu lokaciju budu izmještene samo osobe iz bihaćkog gradskog središta i privremenog prihvatnog centra Bira.

Kopirati
Drag cursor here to close