Institucije imaju drugačije zaključke

Obavještajna afera: Tko koliko zna, nejasno je

Reagiraju li nadležne institucije BiH drugačije?
Vijesti / Flash | 18. 04. 2019. u 19:24 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u narednim danima načinit će i uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj. Zaključak Predsjedništva BiH da se nota uputi zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske prema državljanima BiH tijekom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku - tek treba stići u nadležno Ministarstvo.

U odnosima s Hrvatskom Predsjedništvo BiH prethodno se jednoglasno izjasnilo i o pitanjima državne imovine, te zahtjevima da se Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada, piše N1.

Prosvjedna nota

Druga sjednica - treći jednoglasan zaključak novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine upućen kao institucionalni odgovor politici ili aktivnostima Hrvatske. Ovaj put, na adresu službenog Zagreba bit će odaslana prosvjedna nota nakon razmatranja informacije Ministarstva sigurnosti BiH o obavještajnoj aferi.

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku", priopćeno je u Predsjedništvu BiH.

Aferu je razotkrio novinar online magazina Žurnal. Avdo Avdić objavio je svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice - H. Č. Ovaj svjedok je od suradnje s obavještajcima iz Hrvatske, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine ruksak oružja iz Doboja prenese u mesdžid Stranjani kod Zenice. Kontakt s H. Č. potvrdio je direktor hrvatske SOA-e, a navode o vrbovanju negirao.

(ne) reakcija

Nakon pisanja medija Tužiteljstvo BiH hitno je reagiralo, a još brže priopćilo da neće voditi istragu protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića jer nije utvrđeno da su sudjelovali u nezakonitim aktivnostima povezanim s vrbovanjem državljana BiH.

"Ja uopće nisam ni razumio da se protiv mene vodi istraga, mislim, meni je to bilo smiješno. U Tužiteljstvu BiH pitali su me o ovim navodima koji su izašli u medijima – raspolažem li određenim podacima i informacijama operativnog smisla. Ne, naravno, niti ja mogu po poziciji raspolagati tim informacijama, posebno informacijama koje su vezane za rad Obavještajne agencije u BiH", tvrdi Krešić.

Krešić je ranije izjavio da je afera "proizvod konstrukcija i laži", a Tužiteljstvo BiH je rad na predmetu nastavilo pokretanjem istrage protiv državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je aferu potvrdio.

Tko i što zna

"Postoje institucije u ovoj državi, sigurnosne institucije, koje se bave tim pitanjem i tim problemom, da budem konkretan i direktan – u ovom slučaju Obavještajno-sigurnosna agencija. Ako je ta Agencija to dokumentirala, na određen način i ima dokaze o tome, koji su onda argumentu Mije Krešića da on kaže da je to non sense i da je to čista laž. Što on zna o tome? Zna li on išta o tome, je li upoznat oko toga", pita Mektić.

Tko koliko zna, nejasno je - obzirom na različite zaključke državnih institucija.

"Mislim da je ova reakcija Predsjedništva ogolila napore Tužiteljstva BiH i sve ono što je Tužiteljstvo navodno radilo, a mislim da je još više pokazalo da je Tužiteljstvo u ovom slučaju, ali ne samo u ovom slučaju, radilo u interesu jedne druge države - one iste čijim se legalnim organima vlasti obratilo Predsjedništvo BiH. Tužiteljstvo BiH je u obavještajnoj aferi štitilo interese druge države, ambasadora, odnosno diplomate druge države i destruiralo interese Bosne i Hercegovine, njenih ministara, nas novinara. Dakle, ovo jedino može otvoriti pitanje za ozbiljnu raspravu - u čijem interesu radi Tužiteljstvo BiH - sigurno ne radi u interesu svojih građana, sigurno ne radi u interesu očuvanja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovaj slučaj tu stvar izveo na čistac i da je pitanje samo na koji način će se taj pravosudni aparat reformirati i staviti u funkciju onoga zbog čega i postoji – očuvenje ustavnog poretka BiH, a ne interesa neke druge države", zaključuje Senad Avdić, novinar.

Da je od njega traženo da odaje informacije o selefijama i mesdžidu u naselju Gračanica kraj Živinica u koji odlazi - za N1 je svjedočio Omer Durić. Ranije su svjedočile i osobe iz okoline Zenice i Travnika koje su protjerane iz Hrvatske uz obrazloženje da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close