Građenje suživota

Obama ponovno pozvao Kongres da ukine embargo Kubi

Vijesti / Flash | 18. 12. 2015. u 07:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana nakon što je najavio zbližavanje s Kubom, američki predsjednik Barack Obama je ponovno pozvao Kongres na ukidanje embarga komunističkom otoku koji je nametnuo Washington 1962. godine.

''Kongres može promovirati bolji život za kubanski narod ukidanjem embarga koji je naslijeđe propale politike'', izjavio je Obama u kratkom saopćenju.

Embargo i dalje zabranjuje Amerikancima da investiraju na otoku i Washington prijeti oštrim kaznama preduzećima s ograncima u Sjedinjenim Američkim Državama koji se usude poslovati na Kubi.

''Danas se američka zastava ponovo vijori na našoj ambasadi u Havani. Danas više Amerikanaca odlazi na Kubu i oni se integriraju s kubanskim narodima kao nikada tijekom posljednjih 50 godina'', dodao je Obama.

''Mi i dalje imamo neslaganja s kubanskom vladom, ali ove probleme rješavamo izravno s njima i uvijek ćemo braniti ljudska prava koja podržavamo širom svijeta'', nastavio je.

Naglašavajući važne prekretnice tijekom proteklih godina između dva neprijatelja Hladnog rata, Obama je priznao da brojne prepreke ostaju i da se ne mogu prevazići “preko noći”.

''Dvanaest posljednjih mjeseci su pokazali napredak koji je moguće postići jer biramo put bolje budućnosti'', dodao je on obećavajući da će nastaviti u tom pravcu u narednim godinama.

Američki predsjednik je jasno rekao da on želi otputovati na Kubu prije kraja svog mandata u siječnju 2017. godine, ali je naglasio da ovo povijesno putovanje neće biti moguće dok se ne pokaže stvaran napredak u pogledu individualnih sloboda, navela je novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close