Medalja slobode

Obama dodijelio Bidenu najviše američko civilno odličje

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 08:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama u četvrtak je 12. siječnja, na svečanosti u Bijeloj kući, potpredsjedniku Joeu Bidenu, svom najbližem suradniku tijekom dva predsjednička mandata, dodijelio najviše američko civilno odličje, Medalju slobode.  

Nazvavši Bidena "lavom američke povijesti" Obama je kazao da nikada neće požaliti što ga je 2008. predložio za potpredsjednika u svojoj administraciji, odavši priznanje političkom životu čovjeka koji je u američkom Senatu proveo 36 godina te dva puta osvojio nominaciju u svojoj Demokratskoj stranci.

Pozdravljajući "izvanrednog čovjeka s izvanrednom karijerom", Obama je Bidenu dodijelio najviše američko civilno odličje, Medalju slobode, istaknuvši pritom da mu je dodjeljuje zbog njegove "vjere u Amerikance", njegove "ljubavi prema domovini" i njegovu sudjelovanju u političkom životu.   

"To je bila nevjerojatna avantura", komentirao je Biden (74), pozdravivši sa svoje strane "integritet i pristojnost" demokratskog predsjednika na odlasku, za kojeg je rekao da je "izvanredan čovjek koji je napravio izvanredne stvari za svoju zemlju". Dok mu je Obama stavljao medalju oko vrata, Biden je priznao kako "nije imao pojma" o dobivanju ovoga velikog priznanja.

 Biden je bio ključna figura Obamine administracije, posebice se zauzevši u poslovima vanjske politike.

Doživio je i velike osobne životne drame kada mu je 1972. u automobilskoj nesreći poginula prva žena i kći te kada mu je prije dvije godine preminuo sin koji je bolovao od raka.

Obama i Biden postali su tijekom osam godina suradnje bliski prijatelji.

Kopirati
Drag cursor here to close