Verbalni sukob Dodika i Stanivuković

NSRS: Vitalni nacionalni interes ili novac i keš

"Gdje sve ovo vodi?", zapitao se Stanivuković, odgovorivši sam da se vitalni nacionalni interesi povlače zbog nebitnih stvari koje nemaju veze s Republikom Srpskom.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2019. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Draško Stanivuković (PDP) je na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio da pokretanje vitalnog nacionalnog interesa zbog izgradnje Pelješkog mosta nije interes Republike Srpske, nego privatni interes.

"Gdje sve ovo vodi?", zapitao se Stanivuković, odgovorivši sam da se vitalni nacionalni interesi povlače zbog nebitnih stvari koje nemaju veze s Republikom Srpskom.

Naveo je da je tako, na isti način, proveden referendum koji ni na koji način nije obavezujući. "Ovo veze nema s Republikom Srpskom. Iza ovoga stoje novac i privatni interesi", kazao je Stanivuković.

Stanivuković je poručio Dodiku da je jedini vitalni nacionalni interes koji on poznaje novac i keš. "Vi ste sinonim za sukob, sinonim za protjerivanje ovog naroda i neistomišljenika", naglasio je on, dodavši da niko ne razmatra pitanje da minimalna plata bude 1.000 maraka prenosi klix.

Dodik je u svom maniru odgovorio Stanivukoviću pri čemu se nije libio da izgovori niz uvreda na njegov račun.

Nakon što je Stanivuković je iznio kritike na Dodikov potez o vitalnom interesu RS-a, Dodik je potom iznio brojne uvrede na račun Stanivukovića, nazivajući ga raznim pogrdnim imenima, vrijeđajući njegov intelekt, a ključni dio Dodikovog obraćanja fokusiran je na pokazivanje fotografija Draška Stanivukovića s određenim osobama iz kriminalnog miljea, konkretno s braćom Ćulum iz Sanskog Mosta kojima je zabranjen ulazak u Njemačku i koji su privođeni u slučaju ubojstva Slaviše Krunića.

Pokazivao je Dodik zastupnicima brojne fotografije Stanivukovića s osobama za koje Dodik smatra da ga kompromitiraju, a među njima je i ona s Ivanom Pernarom.

"Tko ti je ovaj, došao je u Banju Luku i ti si ga ugostio, a on je onda pričao o genocidu", kazao je Dodik.

Inače, Narodna skupština Republike Srpske danas raspravlja o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je povukao pitanje vitalnog interesa RS-a na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Dodiku je za stavljanje van snage Zaključka o pokretanju spora s Hrvatskom i poziv na rješavanje granice na moru između BiH i Hrvatske potrebna podrška 2/3 poslanika u NSRS-u.

 

Oštra rasprava u NSRS-u

Bosna i Hercegovina postoji kao daytonska tvorevina, drugačije je neće biti, poručio je danas pred izaslanicima NSRS-a predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Pred izaslanicima je Dodik jasno ustvrdio da država neće nestati ratom, već majorizacijom Srba i Hrvata, od, kako kaže, "političkog Sarajeva" koje priziva "nejakog Inzka". Majorizacijom koja je, navodi, pokazana i u slučaju Pelješkog mosta i preglasavanja u Predsjedništvu, prenosi N1.

"Neću dozvoliti da budem preglasan na bilo čemu, taman to bilo potpuno beznačajno pitanje. Bosna može da živi samo ako ima konsenzusa, ako nema konsenzusa, nema ni BiH", tvrdi Dodik.

Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji, Dodik je za afirmaciju principa nemiješanja u tuđe unutarnje poslove. Ne treba praviti tenzije s članicama Europske unije, posebno, navodi, u trenutku kada je potpisana gradnja mosta na Savi kod Gradiške.

"Hvaljen Isus i Marija. Hvaljeni Čović i Kolinda". Kratko je, umjesto uobičajenih "merhaba" Nebojša Vukanović pozdravio prisutne.

Zatim je održao povijesnu lekciju - o Travuniji, Zahumlju. Podsjetio na povijense zapise, te kako je prije 600 godina Car Dušan prodao Ston i Pelješac Dubrovčanima. Podršku Dodikovoj inicijativi dali su i premijer RS-a Radovan Višković, brojni ministri. Gotovo usamljeni u NSRS-u danas su bili dvoje izaslanika PDP-a Draško Stanivuković i Jelena Trivić, izaslanik SDS-a Nebojša Vukanovićš i izaslanici Koalicije Domovina.

"Srpski narod je iskrvario u prošlim vijekovima, NSRS ne treba biti medijator sukoba unutar Federacije, neka se dogovore Bošnjaci i Hrvati. Kušajte sami ono što ste skuhali, Srbi imaju samo štete od ovoga, otvorit ćete Pandorinu kutiju. RS je od Pelješca udaljena 200 kilometara", poručuje Vukanović.

"Zgodno, mala poduka iz povijesti može da koristi", dodao je Dodik.

Nakon toga jači decibeli. Citirali su se Andrićevi Znakovi pored puta, spominjale kletve vladike Grigorija, kumovi, kriminalci, prijetilo...

"Raspravljati sa glupim ljudima je kao igrati šah s golubovima. Koliko god dobro igraš, golub će ti sve figure srušiti, po*akiti se i šepuriti se kako je on pobijedio", slikovit je bio Dodik.

Nakon Vukanovića, obračun sa Stanivukovićem i to riječima : "Pozer, luzer, lažni mesija".

"Bok predsjedniče, kaj delate? Šokiram se i gadi mi se cokotanje izaslanika s desne strane. Dok moj prijatelj iskrenog srca priča vi se smijete. Likujete što prijeti, što se nikoga ne persira. Morate znati da se pojedini ljude toga ne plaše. Moja baba je izgubila sina, dok ste vi švercali cigare", poentirao je Draško Stanivuković, izaslanika PDP-a u NSRS.

Opozicija je tražila od predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića da svi, pa i predsjedavajući Dodik, poštuju poslovnik.

"Nemojte gdine Dodik, nećemo ovako završiti nikad", poručuje Čubrilović.

Kopirati
Drag cursor here to close