Uvodi se red

NSRS: 20 posto od plaće ako se prekrši Kodeks ponašanja

Vijesti / Flash | 02. 09. 2017. u 09:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) jednokratno će biti novčano kažnjeni, u visini od 20 posto plaće, za težu povredu pravila i ponašanja u tom zakonodavnom domu.

Mjesečna plaća profesionalnih izaslanika u entitetskom parlamentu, uz minuli rad, je oko 3.000 KM, a oni koji nisu zasnovali radni odnos primaju mjesečnu naknadu od oko 1.780 KM.

Prijedlogom Kodeksa ponašanja narodnih izaslanika, koji će biti razmatran na sjednici 12.rujna, definirano je da su teže povrede Kodeksa narušavanje tijeka sjednice i reda u dvorani, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te potiču na mržnju i nasilje.

S 20 posto od plaće kaznit će se i parlamentarci koji ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili druge moguće predrasude, te ako pokažu nepažljiv i neodgovoran odnos prema imovini Narodne skupštine ili ispoštuju zaposlene u tom zakonodavnom tijelu.

Predviđena je i pisana opomena za teže povrede Kodeksa, kao i usmena opomena kao lakša mjera.

Za provođenje i praćenje primjene ovog kodeksa i izricanje mjera nadležan je Etički odbor, koji će predstavljati pet izaslanika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika opozicije. Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i opozicije.

Cilj Kodeksa je, kako se navodi, očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog izaslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a.

Jednim od članova je definirano i da je poslanik dužan da bude "poslovno" odjeven u dane održavanja sjednice Narodne skupštine, sjednice radnih tijela ili službenih sastanaka.

Odredbe ovog člana Kodeksa odnose se i na predsjednika i članove Vlade, goste i sve druge koji sudjeluju u radu Narodne skupštine.

Kopirati
Drag cursor here to close