Udruženje novinara

Novinari u RS-u najčešće doživljavaju prijetnje i napade

Medijski radniki prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje osiguravaju pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RS-a, obvezno, na vidno mjesto, moraju istaknuti akreditaciju medijske kuće za koju rade.
Vijesti / Flash | 15. 07. 2019. u 11:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje novinara Republike Srpske (RS) pozvalo je policajce da se prema medijskim radnicima odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje, a novinare da poštuju procedure i uvažavaju policijske službenike.

Podsjećaju medijske radnike da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje osiguravaju pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RS-a, obvezno, na vidno mjesto, istaknu akreditaciju medijske kuće za koju rade.

Također, pozivaju i policijske službenike da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis s imenom i prezimenom i/ili policijsku legitimaciju/značku u skladu s odlukom koja propisuje izgled uniforme, ali i  skladu sa Zakonom o policiji RS-a.

Po podacima MUPRS-a, u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike od kojih je najdrastičniji pokušaj ubojstva novinara Vladimira Kovačevića.

Isti podatci pokazuju da je u dva slučaja riječ o prijetnjama putem društvenih mreža i/ili komentara na portalima, u jednom slučaju radilo se o ugrožavanju sigurnosti, a zatim oštećenju ili oduzimanju tuđe stvari.

''Pozivamo medijske radnike da svaku prijetnju prijave policiji, ali i Udruženju novinara RS-a'', priopćeno je iz tog udruženja, čiji članovi su danas razgovarali s načelnicom Odjeljenja za odnose s javnošću MUPRS-a Mirnom Miljanović.

Kopirati
Drag cursor here to close