Nastradat će miš

Novinari iz ''afere Diploma'': Tužiteljstvo bi moglo otvoriti istragu protiv nas

U aferi diploma neće se tresti gora a roditi miš, već će miš nastradati
Vijesti / Flash | 10. 01. 2019. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  /  Azra Omerović i Avdo Avdić

Novinari portala Žurnal Azra Omerović i Avdo Avdić, koji su otkrili aferu Diploma, govorili su za Dan uživo na N1. Avdić je kazao da, koliko ima informacije, državno tužilaštvo nakon cijele afere razmatra mogućnost da otvori istragu protiv njih dvoje.

O kupovini diplome

"Krenulo je telefonskim pozivom, dobili smo broj od Senada Pehlivanovića, nazvala sam ga, dogovorili smo sastanak. Prvi razgovor je bio opušten, rekla sam mu da mi treba diploma medicinske sestre jer sam dobila priliku za posao u Njemačkoj. Nije problem, 2.490 maraka i diploma će biti završena, samo će biti problem jer ću čekati desetak dana. Susreli smo se četiri puta", kazala je Azra.

Njen kolega Avdić kazao je da je općepoznata informacija da se u BiH mogu kupiti diplome te su odlučiti jednu takvu kupovinu i razotkriti.

"Pitali smo Azru je li spremna, rekla je da da. Počeli smo to da radimo, otišla je sama na sastanak negdje na Otoci", naveo je Avdić.

Video: Novinari žurnala o aferi "Diploma"

Komentirajući ovu priču, Avdić je rekao kako u priči imaju novu činjenicu.

O validnosti diplome

"Imamo novu činjenicu. Ta škola koja je izdala diplomu Multilingua iz Sanskog Mosta poslala je dopis uredu Vlade USK, 7. siječnja koji su datirali 31. 12. gdje traže proglašenje dokumenta nevažećim zbog proceduralnih pogrešaka. Vlada USK je odbila ovo da objavi u Službenom listu. Ovime priznaju da su izdali diplomu. Ako su mogli gluplji potez napraviti, to je ovo, ovo je priznanje kaznenog djela", poručio je novinar Žurnala.

Kako je kazao, 21. rujna 2018. godine SIPA je dostavila Tužiteljstvu BiH informaciju o osobama i obrazovnim ustanovama koje prodaju diplome.

"Tužilaštvo BiH za 37 dana donosi odluku o neprovođenju istrage. Oni da su htjeli to dokazati, mogli su bolje uraditi nego mi, imaju bolje resurse. U Tužiteljstvu BiH rade osobe koje su diplome stekli u takvim ustanovama", naveo je Avdić.

Past će miš

Kada je novinarka upitala hoće li biti 'tresla gora, rodio se miš', Avdo je odgovorio:

"Mislim da će samo pasti miš. On je sada na slobodi. Zvao me, tražio da se vidimo, ja sam pristao, nije došao", no kaće kako vjeruje da će se ozbiljne promjene dogoditi zbog ovoga.

"Hoće. Koliko sam ja dobio informaciju, državno tužiteljtvo razmatra mogućnost da otvori istragu protiv nas dvoje. Ali, nema problema nikakvih. Ako smo mi ti koji treba da platimo cijenu ovoga, mi smo spremni", kazao je Avdić.

Osim njih, na priči su radili Semir Mustafić, Davor Obrdalj, Slobodan Golubović uz podršku urednika portala Žurnal.

Sastanak Avdića, Komšića i Softića

Foto: Avaz /  Komšić, Softić i Avdić u restoranu Four Season u Alti 

Na slici u razgovoru Avdo Avdić, novinar portala Žurnal-info, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednik SDA Safet Softić.

Dok Avaz.ba piše da nije poznato o čemu se razgovaralo na ovom, očito, zanimljivom susretu, RTRS ima drugačije viđenje.

Naime, kako piše RTRS Avdić je danas s Komšićem i Softićem dogovarao  strategiju i dalje postupanje.

Trenutno je na sceni, kako pišu pokušaj medijske diskreditacije vd. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić kako bi se spriječilo imenovanje na tu pozciju osobe koja nije po volji SDA i političkom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close