1 | X | 2

Novim zakonom zabranjeno klađenje na političke rezultate

Vijesti / Flash | 04. 03. 2014. u 18:30 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi zakon o igrama na sreću, kojeg će Vlada F BiH poslati u Parlament na razmatranje pun je novih rješenja i “iznenađenja”, posebno u dijelu koji se odnosi na kladionice.

Prije svega, bez odobrenja Federalnog ministarstva financija ne može se otvoriti kladionica niti organizirati nijedna vrsta kladioničke igre, piše Dnevni list.

''To su posebne igre na sreću u kojima sudionici u skladu s pravilima igre pogađaju ishode različitih sportskih i drugih događaja s neizvjesnim rezultatom kao što su klađenja na rezultate pojedinačnih i skupnih sportskih natjecanja, klađenje na uspjeh plesnih, pjevačkih, glazbenih i sličnih natjecanja i ostale neizvjesne događaje prema ponudi priređivača uz odobrenje Ministarstva'', kaže se u Vladinom prijedlogu zakona.

Najmanje 15 četvornih metara

Zanimljivo je da je potpuno zabranjeno klađenje na, kako stoji u prijedlogu, političke rezultate.

Pravo organizirati kladionice imaju Lutrija BiH i gospodarska društva sa sjedištem na podrulju Federacije koja moraju biti sudski registrirana za taj posao. Broj uplatnih mjesta, a nijedno ne smije imati površnu manju od 15 četvornih metara, nije ograničen, a promjenu lokacije uplatnog mjesta s jedne na drugu adresu odobrava Ministarstvo financija.

''Na odobrenom uplatnom mjestu može se priređivati klađenje zasnovano na snimljenim događajima (utrke konja, pasa ili slične) uz korištenje generatora slučajnih brojeva RNG Random Number Generator'', navodi se u Vladinom prijedlogu.

Certifikat o usklađenosti generatora dostavlja se Ministarstvu financija, a svi isplaćeni tiketi moraju se u digitalnoj formi čuvati najmanje godinu dana.

Odobrenje za organiziranje kladioničke igre izdaje se na razdoblje od dvije godine s mogućnošću produženja. Da bi se dobilo odobrenje za rad, potrebno je osigurati osnovni kapital u iznosu od milijun maraka.
Jamstvo banke od 600.000 maraka

Nužno je Ministarstvu financija dostaviti i potvrdu banke o izvršenoj provjeri podrijetla sredstava vlasnika, zatim potvrdu o provjerenom podrijetlu pologa namjenskog depozita i sredstava uplaćenih po osnovni obveznih naknada.

Prijedlog navodi i kako radi osiguranja isplate dobitaka i podmirenja obveza mora postojati jamstvo banke s klauzulom “bez prigovora naplativa na prvi poziv” u visini od 600.000 maraka. Jamstvo mora biti izdano od banke sa sjedištem na području Federacije, a može je zamijeniti namjenski depozit u istom iznosu.

Ako se u roku od 30 dana od dana smanjenja sredstava jamstva ili depozita ona ne popune do punog iznosa, gubi se odobrenje za rad uz prethodno namirenje svih obveza Federaciji. U slučaju smanjenja sredstava namjenskog depozita, banka je o tome dužna odmah obavijestiti Ministarstvo financija.

Puno reda

Za izdavanje odobrenja tvrtka koja organizira kladionice dužna je uplatiti 150.000 maraka, zatim 50.000 maraka za produženje važenja odobrenja, 10.000 maraka za otvaranje svakog novog uplatnog mjesta, 5000 maraka za preseljenje uplatnog mjesta na novu lokaciju na teritoriju druge općine. Osim svega toga, obvezna je i uplata 300 maraka mjesečno po svakom uplatnom mjestu. Na ime naknade za priređivanje klađenja, vlasnik kladionice je obvezan na teret igrača obustaviti pet posto svake pojedinačne uplate i najkasnije do desetog u mjesecu ukupnu svotu uplatiti u proračun Federacije.

U Vladi su uvjereni da će novi zakon i njegova striktna primjena napokon uvesti puno više reda u kompletnu oblast igara na sreću.

Važeći zakon, podsjeća Dnevni list, na snazi je još od 2001. godine, a prijedlog novog, kažu u Vladi, potpuno je usklađen s europskim standardima i, što je posebno važno, s direktivom Europskog parlamenta o prevenciji uporabe financijskog sustava u svrhu pranja novca i financiranja terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close