Kućni pritvor

Novim zakonom uvodi se kućni pritvor s elektroničkim nadzorom

Novim zakonom definirana je mogućnost određivanja kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom kao novog instituta u kaznenom postupku.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH prvi put uvela je mogućnosti kućnoga pritvora s elektroničkim nadzorom, a što će, prema izračunima, dovesti do velikih ušteda za pravosudne sustave na razini županija, a uvodi se i mogućnost posebnih istražnih radnji za cyber-kaznena djela, piše Večernji list BiH.

Naime, usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine otvorilo je prostor za primjenu nekoliko novosti, a jedna od njih je, potvrdio je federalni ministar pravosuđa Mato Jozić, mogućnost određivanja kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom kao novog instituta u kaznenom postupku.

Navedena mjera kućnog pritvora može se, objasnio je, odrediti prema osumnjičenoj, odnosno optuženoj osobi tijekom kaznenog postupka, a radi osiguranja njezine nazočnosti tijekom kaznenog postupka, kao i osiguranja neometanog odvijanja kaznenog postupka.

Navedenu mjeru određuje sud na prijedlog tužitelja. Navedena mjera može se odrediti ako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni, odnosno optuženi, učinio kazneno djelo i jedan ili više razloga iz članka 146. stavak (1) točka a), c) i d) ovog Zakona ako se svrha koja se želi postići određivanjem, odnosno produljenjem pritvora može ostvariti primjenom kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom. Navedena mjera ne može se, dodao je, odrediti prema osumnjičenoj ili optuženoj osobi za koju postoji osnovana sumnja da je počinila kaznena djela protiv braka, obitelji i mladih prema osobama koje žive s njom u istom kućanstvu.

Dakle, ova mjera ne može se izreći pravomoćno osuđenim osobama jer već postoje rješenja u kaznenom zakonodavstvu za izricanje kazne zatvora u kućni zatvor s elektroničkim nadzorom.

Kada je riječ o kaznenim djelima za koja se mogu odrediti posebne istražne radnje, člankom 131. propisano je da se posebne istražne radnje mogu odrediti za nekoliko kaznenih djela, između ostaloga, i za zazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, unošenje opasnih tvari u Federaciju, protupravno lišenje slobode, neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, neovlašteno optičko snimanje, kao i povredu slobode odlučivanja birača te oduzimanje djeteta ili maloljetnika.

Posebne mjere moći će se provoditi i za kaznena djela nedopuštenog presađivanja dijelova ljudskog tijela, oštećenja, uništenja i nedopuštenog izvoza spomenika kulture i zaštićenih objekata prirode, nedopuštenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kultura, udruživanja radi činjenja kaznenih djela.

Među kaznenim djelima za koja se mogu primijeniti posebne istražne radnje su i prinuda prema osobi koja vrši pravosudnu dužnost uništenje ili prikrivanje arhivske građe, davanje dara i drugih oblika koristi, oštećenje računalnih podataka i programa, računalno krivotvorenje, računalna prijevara, ometanje rada sustava i mreže elektroničke obrade podataka, neovlašteni pristup zaštićenom sustavu i mreži elektroničke obrade podataka te druga kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna. Kada je riječ o trajanju istražnih radnji, mjere iz točke d) i g) stavka (2) članka 130. ovog Zakona mogu trajati najdulje tri mjeseca za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora veća od pet godina ili teža kazna, a za ostala kaznena djela najdulje dva mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close