Sarajevo

Novi zapovjednik EUFOR-ove Višenacionalne bojne

Zapovjednik EUFOR-a generalbojnik Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti zapovjednika Višenacionalnog bataljuna između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera.
Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti zapovjednika Višenacionalne bojne između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera.

Novi zapovjednik glavnoga operativnog sastava EUFOR- a, Višenacionalne bojne, prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu postrojbu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim ” i koja je posvećena kulturi multinacionalnosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a.

“Nazočnost EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvorenu, vidljivu i opipljivu nazočnost u ime Europske unije kako bismo pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalne bojne tomu da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga što mi radimo,” izjavio je general-bojnik Trischak odajući priznanje pukovniku Sanzu na njegovom vodstvu.

Foto: EUFOR / Pukovnik Sanz predaje zastavu MNBN zapovjedniku EUFOR-a

Odlazeći zapovjednik bojne iskoristio je prigodu da se obrati svojim vojnicima: “Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš zapovjednik u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadaće bez ijednoga incidenta”.

Nakon primopredaje zapovjedne dužnosti, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“. Više od 100 vojnika Višenacionalne bojne dobilo je medalje taj isti dan zajedno sa svojim odlazećim zapovjednikom.

Novi zapovjednik Višenacionalne bojne na budućnost gleda s povjerenjem: “Zajednički, stojeći jedni uz druge, bit ćemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR.”

Višenacionalnu bojnu čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019.

Višenacionalna bojna EUFOR-a će za tu prigodu biti ojačana elementima pričuvnih snaga i ostvarivat će blisku suradnju sa lokalnim vlastima u BiH u uvježbavanju vještina potrebitih u opsežnim operacijama potpore miru.

 
Kopirati
Drag cursor here to close