ETIAS

Novi sustav kontrole EU neće vrijediti za bh. građane s hrvatskm putovnicom

Iz Izaslanstva EU-a u BiH pojasnili su da nije riječ o vizama nego o online registraciji – Europskom sustavu za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU-u
Vijesti / Flash | 27. 10. 2018. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do 2021. godine građani BiH koji nemaju i hrvatsko državljanstvo, kao i svi ostali državljani zemalja koji nisu članice EU-a, morati će imati posebno odobrenje za ulazak u EU, piše Dnevni list.

Ova praksa uvodi se kao mjera povećanja sigurnosti EU-a kojoj će susjedna Hrvatska biti prva čuvarica i to nakon njenog ulaska u prostor Schengena, s ukupnom kontrolom nad 1350 kilometara granice – 317 kilometara sa Srbijom, 1011 km sa BIH, i oko 22 kilometra granice s Crnom Gorom.

Bez tog odobrenja neće se moći prijeći EU granica. Online registracija, skraćeno ETIAS, online je upitnik gdje će, osim osobnih podataka i detalja o putovanju, svi morati odgovoriti i na pitanja ‘Jesu li povezani s terorističkim organizacijama’, ‘Koriste li droge’, ‘Jesu li osuđivani’, ‘Bave li se krijumčarenjem ljudi’ itd.

Viza ili odobrenje

Iz Izaslanstva EU-a u BiH pojasnili su da nije riječ o vizama nego o online registraciji – Europskom sustavu za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU-u, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja, a među kojima su i, primjerice državljani SAD-a, Kanade, Venezuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, Crne Gore, Novog Zelanda, Australije, Monaka, Meksika ali i Sjeverne Koreje, Ukrajine itd.

Za sve njih od 2012. godine vrijediti će novo pravilo za ulazak u zemlje EU-a.

“Takvu autorizaciju će trebati sve naše susjedne zemlje, i Srbija, BiH te Crna Gora. Smatramo da ne bi trebalo biti problem. Kada sustav bude u primjeni, to bi moglo smanjiti gužve na granicama i povećati sigurnost onima koji ulaze u EU”, kazala je Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove.

Iako se naglašava da će se ubuduće, prije kretanja na put u schengensko područje, trebati dobiti posebno odobrenje za putovanje, jasno je da se radi o strožem režimu provjere putnika koju uvodi EU. Podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu. Odobrenje se šalje se e-mailom, a ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je zahtjev za vizu odbijen. Vrijedi tri godine, a boravak u EU i dalje ne smije biti dulji od 90 dana.

Koja je razlika između schengenske vize i odobrenja putovanja iz sustava ETIAS?

Kako se pojašnjava na službenim stranicama EU-a, državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima i dalje će moći putovati u EU bez vize, ali će prije putovanja morati putem sustava ETIAS dobiti odobrenje. ETIAS će biti jednostavan i brz sustav prilagođen posjetiteljima te će u više od 95 % slučajeva izdati odobrenje u roku od nekoliko minuta.

Dobivanje odobrenja putovanja putem sustava ETIAS ne uvodi obveze nalik obvezi posjedovanja vize. Nema potrebe za odlaskom u konzulat radi podnošenja zahtjeva, ne prikupljaju se biometrijski podaci te se prikuplja znatno manje podataka nego u okviru postupka podnošenja zahtjeva za vizu.

Dok postupak izdavanja schengenske vize može trajati i do 15 dana, a u nekim slučajevima i do 30 ili 60, internetski postupak podnošenja zahtjeva u sustavu ETIAS traje svega nekoliko minuta. Odobrenje putovanja iz sustava ETIAS valjano je tri godine, znatno duže nego schengenska viza i vrijedi za neograničen broj ulazaka. Za sve one koji žele u EU, a nisu državljani zemalja gdje je za isto potrebna viza, ovaj korak je nužan.

Zašto EU uvodi stroži nadzor

EU uvođenje odobrenja putovanja pravda poboljšanjem sigurnosti, očekuju da će sustav doprinijeti otkrivanju trgovanja ljudima (posebno u slučaju maloljetnika), pridonijeti suzbijanju prekograničnog kriminala te općenito olakšati identifikaciju osoba čija bi nazočnost u schengenskom području mogla predstavljati prijetnju unutarnjoj sigurnosti. Podaci pohranjeni u sustavu ETIAS u pogledu temeljnih prava i zaštite podataka mogu se staviti na raspolaganje nacionalnim tijelima za izvršavanje zakonodavstva ili Europolu bude li to potrebno za sprječavanje, otkrivanje ili istragu kaznenih djela terorizma ili drugih teških kaznenih djela.

Pomoći će tijelima država članica da uoče potencijalno rizične pojedince i poduzmu mjere prije nego što ti pojedinci stignu do vanjskih granica schengenskog područja. Tijela država članica za izvršavanje zakonodavstva i Europol imat će pristup ETIAS-u, uz strogo definirane uvjete, radi sprečavanja, otkrivanja ili istrage kaznenih djela terorizma ili drugih teških kaznenih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close