Tešanj

Novi slučaj korona virusa u BiH: Zaraženi bio u samoizolaciji

U samom gradu na Vrbasu postoje tri takozvana klastera, odnosno tri grupe slučajeva koji su međusobno povezani zbog bliskosti kontakata zaraženih.
Vijesti / Flash | 16. 03. 2020. u 20:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini registriran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Novom potvrdom broj zaraženih u našoj zemlji skočio je na ukupno 25.

Ovaj muškarac, kako je potvrđeno iz Kriznog stožera ZDK za Oslobođenje, prije desetak dana došao iz Italije i od tada je u samoizolaciji. S obzirom da je samac, nije imao bliske kontakte sa drugim osobama, poput članova obitelji i slično. Cijelo vrijeme nakon povratka bio je pod medicinskim nadzorom.

Njegovi brisevi su u ponedjeljak poslani na ispitivanje u Sarajevo, jer proteklih dana nije pokazivao bilo kakve simtome bolesti, tako da su uzorci uzeti i poslani na analizu kada su se ti simptomi pojavili. Simptomi su bili blage naravi.

On će već u utorak biti upućen u Zenicu, gdje će biti smješten u izolatorij, koji se nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

''U izolatoriju se nalaze već trei osobe i to žena, koja ima 51 godinu, koja je 5. ožujka došla iz Italije i koja je prvi registrirani slučaj zaraženosti koronavirusom u ZDK, te njena 19-godišnja kćerka i 26-godišnji zet. Žena ima blage simptome bolesti, dok kćerka i zet nemaju nikakvih simptoma'', rečeno nam je u Kriznom stožeru ZDK.

Prvi slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini registriran je 5. ožujka, a radilo se o pacijentu u Banja Luci koji je obolio nakon dolaska sa rada u Italiji koja važi sa europski hotspot kada je u pitanju nova globalna zaraza.

U samom gradu na Vrbasu postoje tri takozvana klastera, odnosno tri grupe slučajeva koji su međusobno povezani zbog bliskosti kontakata zaraženih.

U pokušaju da se širenje zaraze u gradu stavi pod kontrolu, gradonačelnik Igor Radojičić je u konzultacijama sa kriznim stožerom odlučio zatvoriti sve ugostiteljske objekte, zabrana rada zanatskih radnji i trgovina osim prodavnica sa osnovnim životnim namirnicama.

U Zenici su registrirana tri slučaja, a u Orašju, Srpcu i Laktašima po jedan slučaj. Svi pacijenti u Bosni i Hercegovini se osjećaju dobro i nema znakova pogoršanja stanja.

Kopirati
Drag cursor here to close