Tender

Novi problemi s bh. putovnicama

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 10:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu bh. putovnica opet je blokiran zbog žalbi dvije kompanije koje su se javile na tender, potvrdio je za 'Dnevni avaz' ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Nakon problema i nestašice putovnica, koje trenutno proizvodi njemačka kompanija sa sjedištem u Banja Luci 'Muehlbauer', Ministarstvo je bilo primorano raspisati novi tender i izabrati novu kompaniju koja bi preuzela ovaj milijunski vrijedan posao.

Tender je raspisan nakon što je 21. ožujka potpisan novi, jednogodišnji ugovor s kompanijom 'Muehlbauer', a upravo tada je krenula utrka s vremenom. Čelnici Ministarstva i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) imaju rok do 21. ožujka 2018. godine da preuzmu izdavanje putovnica.

''Tender je raspisan i javilo se nekoliko kompanija, ali dvije su već, uputile žalbu i sada je to na Uredu za razmatranje žalbi. Do tada, cijeli proces je stopiran. Takav je zakon. Nadamo se samo da će sve biti gotovo u skladu s rokovima'', kazao je Osmanović za 'Dnevni avaz', koji je istaknuo kako je trenutno stabilizirano izdavanje putovnica te da ne bi trebalo biti problema.

Što se tiče cijene, ministar nije mogao govoriti hoće li putovnice, unatoč obećanjima, biti jeftinije.

''BiH ima jednu od najzahtjevnijih putovnica na svijetu. Razlog tome jeste što imamo tu jednu stranicu s polikarbonatom, to je ona gdje se nalazi slika u boji, i to ima vrlo mali broj zemalja i zbog toga je naša putovnica još skuplja'', rekao je Avazu Osmanović.

Kaže kako IDDEEA trenutno dobavljaču plaća oko 20 KM putovničku knjižicu, ali da, kada se uračunaju ostali troškovi, kao što su županijski MUP-ovi koji izdaju, FUP...

''To onda dođe na ovu cijenu. Jer su viši ostali troškovi'', rekao je i dodao kako Vijeće ministara BiH, odnosno IDDEEA, nisu mogli kroz tender ograničiti cijenu.

''Ali, na izboru ponuđača, osim kvalitete, bit razmatrana i cijena. Ipak, mislim da to treba biti u dvije do tri KM razlike od trenutne, tako da to nije neka razlika'', rekao je Avazu je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close