Sporni književnik

Novi mirni prosvjed ispred Veleposlanastva Švedske

Vaše reagiranje samo potvrđuje da su naši bolni vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani i da Vama i drugim članovima Komiteta pruža šansu da spasite švedsko društvo povijesne i moralne katastrofe.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2019. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred veleposlanstva Švedske u Sarajevu održano je novo mirno prosvjedno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida povodom odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida odgovorili su na pismo koje je stiglo od predsjednika Nobelovog komiteta Andersa Olsonna koji je poručio kako su primili pismo Udruženja primili sa "zabrinutošću i dubokom tugom".

FOTO: N1 BiH / Novi mirni prosvjed ispred Veleposlanastva Švedske

"Očito je da književno djelo Petera Handkea razumijemo na vrlo različite načine. Međutim, čini se da imamo zajedničko stajalište u tome što se svi u potpunosti oslanjamo na zakonite i pažljive zaključke Haškog tribunala. Za nas odluke Tribunala čine osnovu za razumijevanje suštinskog dijela evropske tragične historije iz koje, nadamo se, svi možemo naučiti", navodi se u pismu predsjednika Nobelovog komiteta.

FOTO: N1 BiH / Novi mirni prosvjed ispred Veleposlanastva Švedske

"Vaše reagiranje samo potvrđuje da su naši bolni vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani i da Vama i drugim članovima Komiteta pruža šansu da spasite švedsko društvo povijesne i moralne katastrofe. I ne samo to, nego da u povijesti čovječanstva Vi i švedsko društvo ne budete zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni u ime ratnih zločinaca koji su presuđeni od strane međunarodnih sudova", navode u odgovoru, navodi N1.

Prosvjedi su održani i ranije ovog mjeseca, a upućeno je i pismo Nobelovom Komitetu. 

Kopirati
Drag cursor here to close