Cormack

Novi komentar na blogu: Obrazovanjem protiv nezaposlenosti u BiH

Vijesti / Flash | 24. 04. 2017. u 15:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se suočava s mnogim izazovima, a jedan od najvećih koji zahtijeva što hitnije rješavanje je potreba da se djeci osigura kvalitetno obrazovanje za 21. stoljeće, koje će im osigurati vještine neophodne da budu konkurentni na današnjem tržištu rada - piše u svom blogu veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack.

Ona ističe da je broj mladih ljudi koji napušta zemlju, jer drugdje imaju bolje šanse za uspjeh, problem s kojim se suočavaju svi građani BiH, kao i da je stopa nezaposlenosti među mladima u našoj zemlji "gotovo famoznih 60 posto".

''Istovremeno nam predstavnici privatnih firmi govore da žele zapošljavati ljude, ali da ne mogu naći kvalificirane radnike za slobodna radna mjesta. Kvalitetno obrazovanje koje vodi do intelektualnog razvoja i uspješnog zaposlenja ključno je za vitalnost i budućnost bilo koje zemlje. Diskriminacija, segregacija i politizacija negativno utiču na kvalitetz obrazovanja u BiH. To nije pitanje koje se tiče samo jednog konstitutivnog naroda, to je pitanje za sve'', smatra američka veleposlanica.

Ipak, napomenula je, u situaciji gdje se proteklih nekoliko tjedana već uzdrmani obrazovni sistem suočio s napadom na svim nivoima - od osnovnih škola, do sveučilišta, dobra vijest je da su se građani pokrenuli i potakli lokalne lidere da djeluju, što mijenja situaciju.

Tako su se, piše, učenici, roditelji i nastavnici u Sarajevu glasno suprotstavili pokušajima da nastavni plan i program bude revidiran, bez obzira na utjecaj tih promjena na kvalitet obrazovanja, da se uvedu eksterni ispiti koji nisu usklađeni sa ostatkom zemlje, da se politički "opreme" školski odbori i da se spoje škole, sve bez konsultacija s lokalnom zajednicom i partnerima u oblasti obrazovanja.

''Drago nam je što je Županijska skupština odlučila uzeti u razmatranje zabrinutost građana i nadamo se da će revidirati svoje planove, uzimajući u obzir budućnost i najbolje interese učenika'', naglašava Cormack.

Navela je primjere učenika Stručne srednje škole iz Jajca, koje smatra primjerom građanskog angažmana u njegovom najboljem izdanju te istaknula kako su ovi učenici, suočeni s podjelom škole, zajedno s profesorima i uz podršku roditelja postali "glas morala u BiH" po pitanju segregacije u školama.

Također je podsjetila da je u Tuzli prošlog mjeseca Županijska skupština usvojila zakon, zahvaljujući jednom glasu koji političarima daje ovlasti da imenuju rukovodstvo Univerziteta u Tuzli, a koji je dosada spadao među institucije s najvećim stepenom nezavisnosti i poštovanja u BiH.

Ovaj zakon, napominje Cormack, omogućava da se vrši neprikladan politički utjecaj na rukovodstvo i nastavno osoblje univerziteta, međutim, dodaje, odluke Univerziteta trebaju se zasnivati na želji da se postigne izvrsnost u obrazovanju, a ne na politici.

Ukazala je i na činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila novi zakon o osnovnom obrazovanju u kojem se ne spominje država BiH i iz kojeg je izbačen najvažniji element iz Okvirnog zakona o obrazovanju iz 2003. godine - Zajednička jezgra nastavnih planova i programa.

''Ključni kontakti u RS-u rekli su nam da je namjera zakona da škole pređu na obrazovnu filozofiju koja se zasniva na rezultatima, a taj cilj i Zajednička jezgra nastavnih planova i programa ne isključuju se međusobno. Bit će nam drago pratiti kako provedba ovog novog zakona vodi škole u RS-u ka ostvarenju toga cilja'', piše Cormack, pojašljavajući da je zajednička jezgra nastavnih planova i programa kreirana s ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja širom BiH.

Njome se, ističe, ne eliminiraju jezik, religija niti bilo koji drugi predmet iz "nacionalne grupe predmeta", a između ostalog, ono što se njome postiže je modernizacija nastavnih planova i programa u cijeloj BiH.

''Moje osoblje i ja već dugi niz godina radimo s lokalnim partnerima i međunarodnom zajednicom na provedbi Zajedničke jezgre i da bismo dali podršku učenicima u cijeloj BiH koji željno žele obrazovanje koje će ih pripremiti da budu lideri na globalnom tržištu i u stabilnoj i prosperitetnoj BiH. U našem daljnjem radu planiramo pomoći učenicima iz svakog kutka BiH da steknu obrazovanje koje im je potrebno i koje zaslužuju. Ali, to ne možemo sami postići'', podvukla je.

Apelirala je na građane BiH da slijede primjer učenika i nastavnika u Jajcu te nastavnika, učenika i roditelja u Županiji Sarajevo, pri tom citirajući bivšeg američkog predsjednika Franklina Roosevelta, koji je rekao da "demokracija ne može uspjeti ukoliko oni koji biraju nisu spremni da birati mudro. Zato je pravi istinski čuvar demokracije obrazovanje", priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close