Zašto je Hodžić izabran

Novi detalji: Bilo je još osam ponuda za respiratore

U izvještaju Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH, između ostalog, navedeno je da je Federalna uprava civilne zaštite imala pred sobom devet ponuda za traženu nabavku respiratora uključujući i firmu “Srebrena malina”.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2020. u 22:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izvještaju Odbora Doma naroda federalnog Parlamenta izneseni su novi detalji o spornoj nabavci respiratora iz Kine. Odboru ovog doma dostavljeni su izvještaji, u kojima se navodi da je bilo više ponuda za nabavku respiratora. Zanimljivo je, da nijedna od njih devet nije protokolirana u Federalnoj upravi civilne zaštite.

U izvještaju Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH, između ostalog, navedeno je da je Federalna uprava civilne zaštite imala pred sobom devet ponuda za traženu nabavku respiratora uključujući i firmu “Srebrena malina”.

''Međutim u Federalnoj upravi civilne zaštite nema protokolirana niti jedna ponuda. Direktor kaže da je vidio samo ponudu Srebrene maline, ali ne i ovih osam. A ni jednoj a ni toj od Srebrene maline se ne može ući u trag na protokolu civilne zaštite'', kazao je Dragan Stevanović, Odbor Doma naroda PFBiH

Nakon što nije znao o kojim i kakvim ponudama se radi na prethodnim sjednicama, rukovodilac Civilne zaštite Mustafa Kadribegović tvrdi da je dobio uvid u ponude.

''Zaista ima i devet ponuda koje su se odnosile na respiratore, na nabavku respiratora. Ima tu i ponuda kojima se obaviještava da postoji mogućnost nabavke negdje uz detalje, a na nekim ponudama i nemaju detalje'', kazao je Mustafa Kadribegović, v. d. ravnatelja Federalne uprave CZ.

A detalje odabira firme “Srebrena malina”, Federalna uprava civilne zaštite, prema izvještajima dostavljenim Komisiji za sigurnost ZD, još nikad nije opravdala.

''Temeljem dostavljenih informacija smatram da Federalna uprava civilne zaštite prilikom kupovine respiratora za potrebe zdravstvenih institucija nije izvršila analizu tržišta, jer nije kontaktirala gospodarska društva koja se nalaze u registru veleprometnika, koji imaju dozvolu Agencije za lijekove za promet medicinskim sredstvima'', kazao je Damir Mašić, Povjerenstvo za sigurnost ZD PFBiH.

Stavovi odbora Doma naroda federalnog parlamenta, po svemu sudeći, bit će isti kao i raniji zaključci komisije Zastupničkog doma, od kojih je nejasniji izglasavanje nepovjerenja premijeru i vladi. Međutim, ovaj prijedlog nije dobio podršku na prošloj sjednici Zastupničkog doma federalnog parlamenta. Podršci se ne nadaju ni izaslanici opozicije u Domu naroda.

''Ja mislim da Dom neće usvojiti tu našu inicijativu, i da će ova trakavica oko izbora nove i nefunkcioniranja ove Vlade potrajati sigurno do narednih izbora'', kazao je Dragan Stevanović, Odbor Doma naroda PFBiH

Dok oba doma federanog parlamenta raspravljaju o funkcioniranju vlade, jedno je sigurno – zaključci ovih komisija ostaju samo mrtvo slovo na papiru, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close