Reakcije sa svih strana

Nove optužbe: Sebija Izetbegović ukrala magistarski rad?

O periodu života Sebije Izetbegović u Zagrebu za govorio je bivši suprug njezine kolegice Muradif Pajt koji ju je optužio za krađu magistarskog rada svoje supruge.
Vijesti / Flash | 24. 05. 2021. u 20:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Asim Kurjak izjavio kako Sebija Izetbegović nije studirala ginekologiju u Zagrebu u javnosti se pojavio niz reakcija.

Naime, Kurjak tvrdi kako on nije bio mentor direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, kao i da ona nije bila njegova učenica.

On je istaknuo kako je istina da je ona bila kod njega nekoliko mjeseci tijekom rata.

U biografiji prof. Izetbegović navedeno je kako je specijalizirala ginekologiju i akušerstvo.

Sve to trajalo je od 18. kolovoza 1994. do 7. veljače 1996. godine u Zagrebu, dok inače, specijalizacija traje četiri godine.

Dok je bila u Zagrebu, Izetbegović je živjela s prof. dr. Aidom Cviko, koja danas živi u SAD i ugledni je stručnjak u oblasti dječje patologije.

Nestanak magistarskog rada

O periodu Sebijinog života u Zagrebu za "Avaz" je govorio bivši suprug Aide Cviko Muradif Pajt.

"Upoznao sam je 20. studenog 1991. godine, kada me Alija Izetbegović doveo na prvi Kongres SDA u Sarajevu. Na tom Kongresu sam upoznao i svoju buduću suprugu. One su zajedno živjele kod Salema Šabića, u istom apartmanu. Pred sami rat smo se vjenčali, a poslije, mislim da je bio lipanj 1992. godine, moja punica je Sebiju dovela kod nas u Zagreb, da živi s nama", kazao je Pajt.

Video: Muradif Pajt optužuje direktoricu KCUS-a: Sebija je ukrala magisterij?!

U rujnu iste godine, kako je naveo, posudio je Sebiji 4.500 KM za magisterij. Nekoliko dana poslije kupila je kutu (bijeli mantil) na kojoj je pisalo Sebija Izetbegović.

"Nikada više nije otišla na predavanja, čak sumnjam da je ikako uplatila taj magistarski, da budem iskren, jer kutu možeš kupiti i izvesti ime. Nikad mi nije vratila novac, nema veze. U studenom je otišla u Tursku. Sve vrijeme, umjesto na fakultetu, boravila je u klubu 'Gradačac'. Držala je kojekakva predavanja. Sa znanošću ona nije imala ništa", ispričao je Pajt.

Godinu poslije se, kako dalje priča, sa suprugom spremao krenuti za Ameriku. Supruga Aida sakupljala je dokumentaciju kako bi nastavila raditi te primijetila kako joj nedostaju magistarski rad i doktorat.

"Pitala me gdje joj je magistarski rad. Govorio sam joj: 'Otkud znam, nemam blage veze, moja Aida'. Nakon nekoliko dana ona je shvatila da je to Seka uzela. Nazovem Sebiju i pitam je: 'Da slučajno ne znaš gdje je Aidin magisterij?' Počela mi se odmah ispričavati - 'Halali, oprosti', govorila mi je. Kazala je kako ga je slučajno ponijela sa sobom. Rekoh: 'Nema problema, prvim avionom dolazim'", rekao je Pajt za "Avaz".

Istrgnute stranice

Potom je sa suprugom otišao u Tursku te kontaktirao Sebiju Izetbegović. Nakon nekoliko sati, na dogovoreno mjesto nije došla ona, nego, kako kaže Pajt, "neki tip".

"Donosi nam vrećicu u kojoj su bili magistarski rad i doktorat. Kada je supruga otvorila vrećicu da vidi što je unutra, primijetila je da nedostaje prvih nekoliko stranica na kojima su pisala imena mentora, članova komisije… Supruga me samo tužno pogledala i meni je sve bilo jasno. Ne kažem da je prepisala ili plagirala magistarski rad moje supruge, nego da je ukrala rad. Ne znam što je s tim radila i zašto je iskidala stranice.

Kako ističe, Izetbegović je Asima Kurjaka vidjela jednom ili dva puta u životu, a navedeno je kako joj je bio mentor. 

"Sve što je gospodin Kurjak rekao je od riječi do riječi ono što ja godinama govorim. Ona nikad nije demantirala ni moje tvrdnje, a ni gospodina Kurjaka, nikad nije tužila za klevetu. Ni ona ni Bakir ni njihovi botovi. Ona nema sa znanošću blage veze. Zakonski nije imala pravo prijaviti magistarski rad jer nije položila nijedan ispit. To je sve lažirano", kazao je Pajt.

Kopirati
Drag cursor here to close