Stožer

Nove mjere u HNŽ: Prekida se javni promet, mobiliziraju se svi liječnici...

Zapovijeda se pučanstvu strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i odredbi o izbjegavanju bliskog socijalnog kontakta pri izlasku u parkove, na šetnice i trgove.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2020. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski stožer civilne zaštite je na današnjoj, šesnaestoj izvanrednoj sjednici donio nove zapovijedi:

1.Zapovijeda se prekid javnoga linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Hercegovačko-neretvanske županije.

2.Iz točke 1. ove zapovijedi izuzima se registrirani taksi prijevoz putnika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice i naočale) i obveznu provedbu dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.

3.Zapovijeda se potpuni prekid rada u djelatnosti trgovine na području Hercegovačko-neretvanske županije.

4.Iz točke 3. ove zapovijedi izuzimaju se:
- trgovine prehrambenim proizvodima;

- trgovine higijenskim proizvodima;

- ribarnice;

- ljekarne;

- specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom;

- specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih repromaterijala;

- poljoprivredne ljekarne;

- benzinske crpke;

- kiosci;

- pekarnice;

- kemijske čistionice;

- specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala;

- specijalizirane trgovine dječjom opremom;

- trgovine hranom za životinje;

- trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom;

- logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda;

- veledrogerije.

uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebita socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

5. Izuzeti pravni subjekti iz točke 3. pobrojani u točki 4. ove zapovijedi, dužni su organizirati radno vrijeme kao prije proglašavanja stanja nepogode u HNŽ-u.

6.Izuzeti pravni subjekti iz točke 3. pobrojani u točki 4. ove zapovijedi, ukoliko nisu specijalizirane trgovine prehrambenim artiklima, ne smiju prodavati hranu.

7. Zapovijeda se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

8. Zapovijeda se općinskim/gradskom stožeru civilne zaštite da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite.

9. Zapovijeda se potpuno mobiliziranje cjelokupnoga zdravstvenog osoblja u HNŽ, s tim da se cjelokupno medicinsko osoblje u potpunosti stavlja na raspolaganje Županijskom, općinskim / gradskom stožeru civilne zaštite.

10. Zapovijeda se pučanstvu strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i odredbi o izbjegavanju bliskog socijalnog kontakta pri izlasku u parkove, na šetnice i trgove.

11. Zapovijeda se svim pravnim subjektima s područja Hercegovačko-neretvanske županije, koji nastavljaju s radom u vremenu dok je na snazi Odluka Vlade HNŽ o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID 19), broj:01-1-02-505/20 od 17.3.2020.godine, da poduzmu sve mjere i aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja zarazne bolesti koronavirusa, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH“ broj: 39/03, 22/06 I 43/10), kao što su:

- dezinficiranje prostora

- opremanje djelatnika osnovnim sredstvima zaštite od korona virusa (zaštitna maska i rukavice)

- praćenje i poštivanje uputa i zapovijedi mjerodavnih institucija, koje se odnose na novonastalo stanje prouzrokovano koronavirusom

12. Zapovijeda se svim županijskim tijelima uprave i upravnim organizacijama koja djeluju na razini Hercegovačko-neretvanske županije da s ciljem provedbe Odluke Vlade HNŽ o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području HNŽ, broj:01-1-02-505/20 od 17.3.2020.godine, postupe sukladno Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća HNŽ („Narodne novine HNŽ“ , broj: 4/18), tj. da organiziraju rad (preraspored djelatnika, dežurstva i sl.) i svoje djelovanje usklade s novonastalim stanjem prouzrokovanim koronavirusom, ta da o istom obavijeste ovaj Stožer. Pri organiziranju rada, obvezno voditi račun o tomu da sve službe moraju biti u funkciji.

Upućuje se iznimna zahvala svim medijima na ukupnoj pruženoj pomoći u ovoj nesreći te se ujedno pozivaju da ne nasjedaju na lažne vijesti i dezinformiranja, kako bismo izbjegli širenje panike i poštivali kodekse o novinarskom izvješćivanju, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close