Covid 19

Nove brojke: 411 zaraženih u BiH

U protekla 24 sata u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu testirana su 72 uzorka te je potvrđena zaraza kod pet osoba s područja Sarajeva te tri iz Brčkog.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2020. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj osoba zaraženih koronavirusom u BiH u utorak je povećan na 411, nakon što su nove slučajeve potvrdila testiranja provedena u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

U protekla 24 sata u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu testirana su 72 uzorka te je potvrđena zaraza kod pet osoba s područja Sarajeva te tri iz Brčkog.

U Tuzli je testirano 68 uzoraka i potvrđeno sedam slučajeva zaraze, dok je u Banjoj Luci testirano novih 179 uzoraka, a potvrđeno je 25 slučajeva zaraze.

U BiH je do utorka umrlo deset osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Sve su bile osobe starije životne dobe i uz to kronični bolesnici kod kojih je koronavirus pogoršao ionako loše stanje što je dovelo do smrtnog ishoda.

Žarište epidemije u BiH i dalje je u Banjoj Luci, gdje je sada 20 novih slučajeva, a ukupno je u tom gradu identificirano više od 150 zaraženih osoba.

Gradske su vlasti odlučile kako će stroge mjere ograničenja kretanja i socijalnih kontakata u Banjoj Luci stoga ostati na snazi najmanje do 13. travnja. Restrikcije su ipak ublažene za umirovljenike odnosno osobe starije od 65 godina koji do sada uopće nisu smjeli napuštati domove pa će im ubuduće biti dopušteno da to rade dva puta tjedno kako bi obavili najosnovnije poslove.

U Federaciji BiH starijima od 65 godina i mlađima od 18 i dalje je strogo zabranjeno napuštati domove, unatoč sve brojnim upozorenjima da je ta mjera neustavna, ali i neodrživa, jer vlasti nisu osigurale način da se starijima osigura dostava hrane, lijekova ili način za podizanje mirovine.

Zbog odluke županijskih vlasti u Sarajevu o zabrani okupljanja više od 20 osoba otkazana je i sjednica parlamenta Federacije BiH, koja je trebala biti održana u utorak uz mjere opreza odnosno u većoj dvorani uz razmak među zastupnicima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close