Parlament FBiH

Novalićeva vlada više nema većinu: Nije usvojen izvještaj o izvršenju proračuna

Već duže se spekulira kako vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku potporu u parlamentu, a ovo glasovanje to je i potvrdilo.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2020. u 18:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Klix.ba / Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojio izvještaj o izvršenju budžeta Vlade FBiH za 2019. godinu. Od 98 zastupnika samo ih 36 glasovalo za usvajanje izvještaja o budžetu.

Već duže se spekulira kako vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku potporu u parlamentu, a ovo glasovanje to je i potvrdilo.

Vlada FBiH je u svibnju ove godine usvojila izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu koji je uputila Parlamentu FBiH. Ipak, zastupnici nisu podržali ovaj izvještaj.

Kako je navedeno u ovom izvještaju, izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2019. godinu su planirana sredstva od dvije milijarde i 701 milijuna KM, od čega su ostvarene dvije milijarde i 265 milijuna KM, ili 84 posto. U odnosu na 2018. godinu, ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje manji su za šest posto, a veći za 83 posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

U odnosu na 2018. godinu, ukupni rashodi i izdaci budžeta 2019. godine manji su za devet, ili za 226,7 milijuna KM, što je rezultat znatno većeg izvršenja na pozicijama otplate duga i kapitalnih transfera u 2018. godini, navedeno je, između ostalog, u ovom izvještaju.

Podsjetimo da je današnja, 14. redovna sjednica Parlamenta FBiH, nastavak na sjednicu koja je prekinuta 30. rujna uoči utvrđivanja dnevnog reda.

Pored izvještaja o izvršenju budžeta, danas su zastupnici Parlamenta FBiH raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga i Zakona o nutarnjem platnom prometu, kao i predloženim zakonima o registru financijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji.

Oba doma Parlamenta FBiH zasjedat će i sutra, prvo Zastupnički dom s početkom u 10 sati, a potom i Dom naroda čija sjednica treba da započne u 13 sati prema službenoj najavi, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close