Sastanak s premijerima

Novalić: Usvojiti iste mjere za sve županije, nema potpunog lockdowna

Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni ''lockdown'', ali da se to različito poštovalo u županijama.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2021. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača održali su danas online sastanak s kantonalnim premijerima, kako bi, u skladu sa dogovorom s jučerašnjeg sastanka, harmonizirali dalje zajedničko djelovanje.

Premijeri su, iznoseći najnovije podatke o broju oboljelih ukazali da se radi o povećanom broju pacijenata kojima je neophoda hospitalizacija, dok broj zaraženih u većini kantona još nije dostigao broj zaraženih koji je u Federaciji bio najveći u vrijeme drugog vala pandemije, krajem novembra prošle godine.

Usljed povećanja broja oboljelih u svim kantonima su pooštrene mjere u skladu s preporukama kriznih štabova, ali situacija nije ista u svim kantonima.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg je predložio da se na razini Federacije usklade mjere u ograničenju kretanja roba i ljudi, odnosno da se pokuša uskladiti rad ugostiteljskih objekata zbog ''prelijevanja ljudi iz županije u županiju'' što doprinosi povećanju širenja zaraze koronavirusom, a ostale mjere da donose županije u dogovoru s kriznim stožerima, a što su podržali i ostali sudionici sastanka.

Zbog velikog pritiska na bolnice, pogotovo u Bosanskopodrinjskom kantonu, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu, ukazano je na potrebe stručnog kadra, određenih lijekova i medicinske opreme, ali i na eventualne probleme s dovoljnim količinama kisika.

Na sastanku je razgovarano o ''lockdownu'', pooštravanju mjera, ali i provođenju izrečenih mjera. Većina premijera se složila da bi potpuno zatvaranje dovelo do nesagledivih ekonomskih posljedica i otpuštanja radnika. Pomenuto je i da je Federacija već jednom imala potpuni ''lockdown'', ali da se to različito poštovalo u županijama zbog čega su se svi složili da je neophodno osigurati provođenje postojećih mjera, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH.

Na kraju sastanka premijer Novalić je, sublimirajući prijedloge i preporuke, usaglasio s kantonalnim premijerima da je prioritetno da se pomogne zdravstvenim ustanovama, te usvoje zajedničke mjere o ograničenom kretanju roba i ljudi. O ovome, kao i ostalim konkretnim prijedlozima kantona, će preporuke već sutra ujutro pripremiti premijer Novalić zajedno s dopremijerima, Milićević i Drljačom, te u dogovoru s Kriznim stožerom uputiti ih na usvajanje Vladi Federacije.

Sastanci premijera i dopremijera Federacije BiH, kako je danas dogovoreno, održavat će se svakog ponedjeljka sa županijskim premijerima, kako bi se odluke donosile sinhronizirano i kako bi jedni drugima pomagali, a sve s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close