Novalić

'Šokirale su me informacije o stanju u Zavodu Pazarić'

Na pitanje šta su sljedeći koraci koje će Vlada Federacije BiH poduzeti u rješavanju ovog problema, premijer je za početak sljedećeg tjedna najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i financijske policije.
Vijesti / Flash | 13. 09. 2019. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je za Fenu da su ga šokirale informacije koje je na nadavnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, objavio je direktor tog zavoda Redžep Salić.

''Bio sam prisutan na sjednici i mogu Vam priznati da su me kao čovjeka šokirale informacije koje je direktor Salić kazao za govornicom. U svom mandatu često sam se susretao sa problemima brojnih socijalnih grupa, ali ovo što sam čuo je bilo razočaravajuće i samo mogu zamisliti kako su se osjećale porodice i rodbina štićenika koji koriste usluge Zavoda'',  kazao je Novalić. 

Na pitanje šta su sljedeći koraci koje će Vlada Federacije BiH poduzeti u rješavanju ovog problema, premijer je za početak sljedećeg tjedna najavio sastanak predstavnika Vlade, Zavoda i financijske policije.

''Hitno ću sazvati sastanak za početak sljedećeg tjedna na kojem bi trebali biti dopremijeri, resorni ministar Vesko Drljača i ministrica financija Jelka Milićević, zatim federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić i predstavnici Financijske policije. Iako je javnost posljednjih dana upoznata s financijskim podacima o poslovanju, rezultatima revizija, a spominjao se i izvještaj ombudsmena koji nikad nije bio pred parlamentarcima, na ovom sastanku želimo sve 'pretresti' i dobiti sve detaljne podatke nadležnih, kako financijske, tako i o stanju u kojem su objekti Zavoda i o broju uposlenih, o ishrani štićenika… Jednostavno, napraviti komplentnu sliku'', riječi su premijera Novalića.

Na pitanje šta će on konkretno poduzeti kad dobije sve te izvještaje o problemu koji, očigledno, nije od jučer, Novalić najavljuje i obraćanje pravosuđu čim sazna tko je odgovoran za stanje u Zavodu.

''Nakon što dobijem potrebne infomacije od svih nadležnih, koji bi trebali oslikati realnu sliku, za pretpostaviti je da će se iskristalizirati i tko je odgovoran za situaciju u koju su dovedeni prije svega štićenici Zavoda. Neću se ustručavati da istog časa nadležnim organima, najvjerovatnije tužiteljstvu, proslijedim prijave protiv onih koji su bili odgovorni. Počnimo stvari nazivati pravim imenom; netko je primao plaću da radi svoj posao, a posao je da Zavod funkcionira kako treba i profesionalno pruža uslugu korisnicima. Poručujem da ću se osobno  pozabaviti ovim problemima sve dok ne budem siguran da će oni koji su uradili propuste i odgovarati za njih. Isto tako, poručujem da će Vlada Federacije BiH iznaći način kako poboljšati uvjete za ovu osjetljivu kategoriju. Nedopustivo je da ranjive kategorije našeg društva budu ovako tretirane '', zaključio je federalni premijer. 

Kopirati
Drag cursor here to close