Sastanak sa šefom

Novalić: Prisustvo MMF-a je od velikog značaja

Federalni premijer je kazao da su dosadašnji odnosi s MMF-om bili od koristi i u tehničkom i u financijskom smislu.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Martinom Petrijem. Razgovarali su o aktualnoj ekonomskoj situaciji, reformskim prioritetima, posebno o fiskalnim zakonima, ali i o zdravstvu, gospodarskim prilikama i potrebi njihove stabilizacije kroz unaprjeđenje uvjeta za privlačenje investicija, te o najboljim načinima buduće suradnje.

Federalni premijer je kazao da su dosadašnji odnosi s MMF-om bili od koristi i u tehničkom i u financijskom smislu.

''Kakav god zajednički program ili aranžman imamo sa MMF-om, bolje smo viđeni u međunarodnim vodama. Poruka vašeg prisustva ovdje je da je stanje stabilnije. Još ne znamo oblik, ali nema sumnje da vas trebamo i želimo prisustvo MMF-a u BiH'',  kazao je premijer Novalić.

Martin Petri je istaknuo da je, sve u svemu, ekonomska situacija prilično dobra, ali da postoje izvjesni fiskalni prostori i da bi bilo značajno iskoristiti ih na kvalitetan način. Naglasio je veoma bitnim stimulirati javne investicije, a kad je riječ o zdravstvu bilo bi dobro osmisliti mjere koje će voditi ka konsolidaciji ovog sektora.

''Mi ćemo pokušati biti što je više moguće od pomoći '', rekao je Petri.

Kazao je i da je veoma bitno što skorije usvajanje novih zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Pomoć MMF-a u tehničkom smislu i ubuduće bi dobro došla Federaciji BiH i u oblastima reguliranja parafiskalnih nameta i raspodjele javnih prihoda, a Petri je rekao da je to prostor gdje MMF svakako može pomoći. 

Premijer Novalić je pojasnio da su prioriteti za budućnost jasno definirani kroz Socioekonomske reforme u BiH za period 2019.-2022. godina, a koje čine zdravstvo, ekonomski rast, javna poduzeća i pitanje mladih.

Sugovornici su se složili da politička neizvjesnost u BiH nikako ne doprinosi rastu njene ekonomije i razvoju gospodarstva.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell, priopćili su iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close