'Građani se uznemiravaju'

Novalić: Prestanite sa spekulacijama oko nabavke cjepiva

''Iz poštovanja prema javnosti, nećemo se upuštati u odgovore na neprimjerene komentare i uvrede, koje u svom priopćenju iznose pojedine političke stranke'', ističu iz ureda premijera Novalića.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2021. u 19:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom da se salva napada na premijera, Vladu Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo Federacije nastavlja od političkih struktura iz Kantona Sarajevo, iz Ureda premijera Federacije podsjećaju da su građani, nakon današnje redovne sjednice Vlade, detaljno obavješteni o postupcima koje Vlada i njene institucije provode oko nabavke cjepiva za sve županije.

O tome je danas govorio ravnatelj Zavoda Siniša Skočibušić, a premijer Novalić je građane obavijestio da je potpisan ugovor s kineskim proizvođačem za nabavku 500.000 doza Sinopharma, kao i da ''nikad nismo odustali niti od jedne mogućnosti za nabavku cjepiva. Pfizer pokušavamo nabaviti u suradnji s državnom razinom, a s Vladom Kantona Sarajevo radimo na nabavci Sputnik V preko Ruskog fonda.''

Ponovo naglašavamo da Vlada Federacije BiH, kao ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu prekinuli proces nabavke cjepiva Sputnik V, kako se javnost uporno pokušava dezavuirati, nego su tražili da se razjasne dileme stručnjaka iz Zavoda, koji se vode prvenstveno zdravljem i sigurnošću građana, da se utvrdi dinamika dostave i doze I i doze II. Odgovore na ove dileme još čekamo.

Ponovit ćemo i da je premijer Novalić danas na press konferenciji izjavio da ''nam nije jasno zašto Kantonu Sarajevo smeta ono što traži struka i zašto bespotrebno uznemirava javnost'', te pozivamo sve da prestanu sa svim spekulacijama koje samo dodatno uznemiravaju javnost. Premijer, Vlada i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH odgovorno rade svoj posao i samo zajedničkim radom, uz uvažavanje struke, možemo osigurati cijepljenje za građane, što bi trebalo da nam je svima prioritetni cilj. Iz poštovanja prema javnosti, nećemo se upuštati u odgovore na neprimjerene komentare i uvrede, koje u svom priopćenju iznose pojedine političke stranke, ističu iz ureda premijera Novalića.

Kopirati
Drag cursor here to close