Novalić dao potporu

Uskoro publikacija o migracijama iz BiH u EU

''Pitanje mladih je jedan od četiri cilja novog programa socijalno-ekonomskih reformi. Ovaj projekt ćemo nastaviti i kroz njega pratiti da li politike i mjere koje se donose daju rezultate'', poručio je premijer Novalić.
Vijesti / Flash | 01. 11. 2019. u 14:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Pitanje mladih je jedan od četiri cilja novog programa socijalno-ekonomskih reformi

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je u petak predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademika Miloša Trifkovića i članove istraživačkog tima koji su ga upoznali s rezultatima projekta ''Migracije iz BiH u Europsku uniju''.

Riječ je o istraživačkom projektu koji je ANUBiH uradila ove godine u okviru Centra za sistemska istraživanja i koji je najvećim dijelom financiran sredstvima koje je odobrila Vlada Federacije BiH na osnovu odluke donesene krajem 2018. godine o sufinanciranju programskih i projektnih aktivnosti ove institucije.

Publikacija o migracijama iz BiH u EU trebala bi uskoro biti završena i predstavljena javnosti, a Novalić je ponudio pomoć Vlade FBiH u njenoj prezentaciji. On je naglasio da je to istraživanje od velikog značaja.

''Radi se o društveno važnom pitanju koje je obrađeno kroz ovo istraživanje i želimo da ga eksponiramo, da se vidi šta kaže struka. Pitanje mladih je jedan od četiri cilja novog programa socijalno-ekonomskih reformi. Ovaj projekt ćemo nastaviti i kroz njega pratiti da li politike i mjere koje se donose daju rezultate'',  poručio je premijer Novalić, najavivši nastavak suradnje s Akademijom nauka i umjetnosti BiH.

Akademik Trifković je zahvalio premijeru na financijskoj potpori i istaknuo da je ovaj projekt vrlo značajan i za Akademiju, jer ona želi biti prepoznata kao istraživač, te se na taj način uključiti i pomoći u rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.

Vođa tog projekta je akademik Muris Čičić, a istraživački tim čine bh. stručnjaci Melika Husić-Mehmedović, Lejla Turulja, Adnan Efendić i Mirza Emirhafizović, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close