Suđenje

Novalić i ostali: Raspitivali se o mogućnosti raskida ugovora

''Nitko nije mogao reći što bi to značilo ni kako bi se izvršio povrat sredstava'', kazao je Kadribegović.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2021. u 17:21 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 BiH / Nastavak suđenja Novaliću i ostalim

Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužiteljstva BiH ispričao je kako je donesena odluka o izdvajanju sredstava i dopremanju respiratora, kao i o kasnijem ispitivanju mogućnosti za raskid ugovora.

Mustafa Kadribegović je kazao da je od 25. travnja prošle godine bio član novog saziva Federalnog štaba civilne zaštite, gdje su razmatrali nabavku medicinske opreme, za kojom su bile ''ogromne'' potrebe. On je naveo da su respiratori spominjani kao vrlo značajni.

'Općenita rasprava'

Svjedok je rekao da je jednom pitao direktora (Fahrudin Solak) zbog čega se oni bave nabavkama za zdravstvo, a da mu je on kazao da nitko drugi neće.

On je rekao da su 1. travnja održane dvije sjednice Stožera, od kojih je druga bila telefonska i na njoj je donesena odluka o izdvajanju sedam milijuna KM za nabavku medicinske opreme.

''Rasprava je bila općenita… Nitko nije spomenuo vrstu opreme… Nije rečeno hoće li ta sredstva biti za respiratore'', naveo je Kadribegović, koji je u rokovnik zapisivao detalje sa sjednica.

On je potvrdio da je zapovjednica Stožera Jelka Miličević naglasila stav Vlade FBiH da je prioritet snabdijevanje i zaštita radnika u zdravstvenim ustanovama, te da se pojavilo oko 300 respiratora koji bi se mogli nabaviti.

Na pitanje kada je saznao za šta su izdvojena sredstva, Kadribegović je rekao da je 25. travnja saznao da je dopremljeno 80 respiratora.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Kadribegović je rekao da ga je 12. svibnja Vlada ovlastila da obavlja određene poslove u FUCZ-u, nakon suspenzije Solaka. Kazao je da je od službi tražio ugovor sklopljen sa ''Srebrenom malinom'', ali da ga nije odmah dobio uz ''neka nemušta objašnjenja''. Jedan od kolega naknadno mu je dostavio skenirani ugovor.

Svjedok je rekao da je u medijima vidio da se pojavljuje druga oznaka respiratora, te da je tražio taj ugovor, ali da ga nikad nije vidio.

Posljedice raskida ugovora

On se prisjetio kako je Vlada tražila mišljenje Pravobranilaštva o posljedicama raskida ugovora, a da je odgovor bio ''neutralan'' i da je prepričan ugovor. Dodao je da je pitao šeficu pravne službe u FUCZ-u o tome i da mu je ona rekla da to prevazilazi njene mogućnosti.

''Nitko nije mogao reći što bi to značilo ni kako bi se izvršio povrat sredstava'', kazao je Kadribegović.

On je govorio i o problemima sa skladištenjem respiratora, navodeći da je razmatrana opcija da se prebace u skladište ''Srebrene maline''.

Na pitanja Obrane, on je potvrdio da su zapadne zemlje u to vrijeme zabranile izvoz respiratora i da je za njima bila velika potražnja. Rekao je da mu nije poznato da je Pravobranilaštvo dalo negativno mišljenje.

Prema informacijama svjedoka, 95 od 100 uvezenih respiratora je instalirano i verificirano. Potvrdio je da se ''Srebrena malina'' odazvala na poziv kada su imali problema sa verifikacijom.

Svjedokinja Šeherzada Halilović iz špediterske tvrtke prisjetila se kako je Fikret Hodžić zvao da je pita u vezi sa procedurama za carinjenje uvezenih respiratora. Navela je da mu je rekla koje dokumente mora posjedovati, a da je on za jedan od njih naveo da su ''oni'' rekli da će to završiti, ne precizirajući tko.

Suđenje se nastavlja 8. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close