Nastavak suđenja

Novalić Hodžiću: ''Kako se ono odvija viteže?''

''Tužitelj nije bio prisutan kada sam vršila uvid u spis, a ovaj dokaz nam nije dostavljen uz optužnicu. Da se fotografija nalazila u Hodžićevom telefonu, kako tvrdi Tužiteljstvo, to bi bilo utvrđeno vještačenjem''
Vijesti / Flash | 14. 07. 2021. u 16:07 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo je, na suđenju federalnom premijeru i ostalima za zlouporabu položaja, predočilo dokaze i komunikaciju s društvenih mreža kojom se pokazuje kronologija postupanja optuženog Fikreta Hodžića i osoba s kojima je bio u kontaktu, a sve radnje su, kako je pojašnjeno, bile sinhronizovane uz znanje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka.

Tužitelj Džermin Pašić je pojasnio da dio prezentirane komunikacije vođene 14. travnja 2020. dokazuje da je Solak bio upoznat sa svime što je poduzimao Hodžić. U sudnici je prezentiran i dio komunikacije u kojem tadašnji savjetnik federalnog premijera Hasan Ganibegović piše: ''Odakle dolaze respiratori, iz Kine? Šangaj. Provjeri pliz'', a Solak odgovara da će se ''znati tek sutra''.

Predočen je i Ugovor o kupoprodaji medicinskih uređaja između kupca ''BTL Medical Montenegro'' i kineskog prodavca ''Shangai ChangQi Medical Centar'', u kojem je navedeno da je isporuka 21. travnja 2020. i da garancija iznosi 12 mjeseci.

Viber komunikacija

Veći dio ročišta je protekao u raspravi oko dokaza, odnosno fotografije na kojoj je uslikana Viber komunikacija koju su, kako je naveo tužitelj, vodili Novalić i Hodžić, na što je Obrana prigovarala zbog zakonitosti i autentičnosti, kao i da se na fotografiji ne vide niti kontakti niti iz čijeg je telefona izvučena.

''Tužitelj nije bio prisutan kada sam vršila uvid u spis, a ovaj dokaz nam nije dostavljen uz optužnicu. Da se fotografija nalazila u Hodžićevom telefonu, kako tvrdi Tužiteljstvo, to bi bilo utvrđeno vještačenjem'', rekla je Hodžićeva braniteljica Mirna Avdibegović.

Fotografija se, kako je odgovorio tužitelj Pašić, nalazila u telefonu optuženog, što je pokazala analiza, te je naveo da razgovori nisu pronađeni jer su brisani, a predsjedateljica Sudskog vijeća Džemila Begović je kazala da će Sud u konačnici cijeniti da li je dokaz autentičan ili nije.

Tužitelja Pašić je zatim predočio fotografiju i pročitao dio komunikacije, koju je, prema njegovim riječima, Hodžić uputio Novaliću sa sadržajem: ''Premijeru, trebao bi mi Solak dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača, (…) da budemo poslije čisti, a vjerujem da ima onih koji ne žele da ovo bude ok.''

Nakon što osoba za koju tužitelj tvrdi da je Novalić piše: ''Kako se ono odvija viteže'', s druge strane dolazi odgovor: ''Dobro, nemojte se brinuti, ja sam obećao, gotovo smo sve priveli kraju, pisao sam samo da riješimo aneks'', dok osoba za koju se tvrdi da je premijer Vlade FBiH navodi: ''To je urađeno.''

Tužiteljstvo je prezentiralo i komunikaciju vođenu na WhatsAppu između Hodžića i osobe K.M. u kojoj se optuženi obavještava da je Sanja Lekić potpisala s Kinezima ugovor da rezervira respiratore, te navodi: ''Ali ti plaćaš direktno za njih, zato treba aneks jer si krajnji kupac.''

Osoba K.M. u razmjeni poruka traži pismo namjere od premijera i Veleposlanstva BiH u Kini, a Hodžić odgovara da je to završeno i traži od sugovornika da pita može li se poslati video respiratora i da se navede da su to respiratori za BiH, dok mu sugovornik piše: ''Kad se ugovor potpiše, i od Fadila da dobijem što prije ovjereno.''

U nastavku komunikacije K.M. piše da mu nije dostavljeno pismo namjere, Hodžić odgovara da čeka samo Fadila da potpiše, da još nije stigao u ured i da će brzo stići.

Obrana: Dezavuiše se javnost

Tužitelj je predočio i profakturu i ankes ugovora za nabavku 100 respiratora u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijuna potom nalog za izvršenje doznake od 30 milijuna kineskih jena dostavljen iz banke.

Hodžićeva braniteljica je rekla kako tužitelj navodi da je Hodžić zaključio aneks ugovora, ali da ništa od toga nije prezentirano, te da se na ovaj način dezavuiše i Sudsko vijeće i javnost.

Za zlouporabu položaja prilikom nabavke respiratora, osim premijera Novalića, suspendiranog ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Solaka i ravnatelja tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Hodžića, optužena je i federalna ministrica financija Jelka Milićević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Tužiteljstvo je predočilo dokaze na okolnosti ispitivanja stvarne cijene respiratora, odnosno o navodima da se radilo o uvećavanju cijene, te je u tom kontekstu uloženo nekoliko kupoprodajnih ugovora iz ožujka 2020. između kupca ''BTL Medical Montenegro'' i prodavca ''Exotrade'' Rijeka u kojima je navedena ukupna cijena od 3,9 milijuna eura za 200 respiratora, a pojedinačna cijena je bila 19.500 eura.

U sljedećem ugovoru između ove dvije tvrtke, cijena po komadu je bila 25.000 eura, te je za 200 respiratora bilo predviđeno pet miliona eura, dok ''Exotrade'' 31. ožujka 2020., prema riječima tužitelja, zaključuje ugovor kojim se vrši plaćanje od 1,7 milijuna dolara prema kineskim dobavljačima.

Obrana je prigovorila da ovi ugovori nikada nisu realizirani jer je cijena respiratora rasla.

Nastavak suđenja je 16. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close