Suđenje

Novalić i ostali: Bavrka kaže da nisu znali za koju opremu izdvajaju sedam milijuna

Bavrka je rekao da su 1. travnja održali telefonsku sjednicu na kojoj je jedna od točaka bila izglasavanje prvobitno pet, što je kasnije korigovano na sedam milijuna KM za medicinska sredstva i opremu.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2021. u 17:33 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zlouporabu položaja, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ) donio odluku o izdvajanju sedam milijuna KM za nabavku medicinske opreme, ali da nije znao što će biti nabavljeno.

Svjedok Tončo Bavrka je kazao da je naknadno saznao da su od izdvojenih sredstava nabavljeni respiratori.

''Struka treba da definira koju konkretno opremu je potrebno nabaviti''

Bavrka, koji je direktor Federalne direkcije robnih rezervi, rekao je da je od 25. ožujka 2020. godine član FSCZ-a i da su na sjednici održanoj tog dana dobili dokument Zavoda za javno zdravstvo FBiH u čijem prilogu je bila tabela sa iskazanim potrebama zdravstvenih institucija za nabavku opreme i medicinskih sredstava nakon pojave koronavirusa.

Bavrka je rekao da su 1. travnja održali telefonsku sjednicu na kojoj je jedna od točaka bila izglasavanje prvobitno pet, što je kasnije korigirano na sedam milijuna KM za medicinska sredstva i opremu.

''Nije bila specificirana nijedna stavka. Ta odluka je i usvojena'', kazao je svjedok i dodao da je smatrao da struka treba da definira koju konkretno opremu je potrebno nabaviti.

On je rekao da ga je prilikom priprema za sjednice uglavnom kontaktirao sekretar FSCZ-a Enes Memić i da bi ga on pitao da li su odluke usuglašene između zapovjednika Stožera i direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Na pitanje kada je prvi put saznao za šta su upotrebljena izdvojena sredstva, Bavrka je kazao da su oko 20. travnja znali da ''neka oprema treba doći'' i da “ima problema oko nabavke”.

''Mi smo vidjeli kad su respiratori došli u zračnu luku'', naveo je svjedok.

Za zlouporabu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Nije bio osiguran certifikat o upotrebi respiratora

Bavrka se nije mogao precizno izjasniti kada i na koji način je točno saznao za probleme s isporukom respiratora i da li im je Solak rekao da ne može biti dopremljeno odjednom svih 100 respiratora, kao što je naveo u istrazi.

On je rekao da je toliko toga izgovoreno, ali da zna da ''nigdje nismo dizali ruku za nabavku 100 respiratora'' ili drugih uređaja.

Bavrka je ispričao da je na sjednici raspravljano o mjestu skladištenja respiratora i, s obzirom da su se pojavili medijski članci, oni su zadržani na aerodromu. Dodao je da su poslije prebačeni u skladište FUCZ-a, koje nije bilo uslovno.

Kazao je da su postojali i problemi sa tehničkim prijemom robe, jer nije bio osiguran certifikat o upotrebi respiratora, a saznali su da u Srbiji postoje dvije tvrtke koje su ovlaštene za puštanje u rad tih uređaja.

Bavrka je naveo da je ''medijska kampanja'' tražila pojašnjenja i da je s drugim članovima na sjednici tražio informacije o nabavljenim respiratorima. Precizirao je da su pojašnjenja tražili od Solaka i još tri osobe iz FUCZ-a koje su sudjelovale u nabavci. Navode iz iskaza koji je dao u istrazi da mu je rečeno da nepotrebno komplikuje stvari, Bavrka na današnjem ročištu nije mogao potvrditi.

On je kazao da je dobio informaciju da klinički centri u Sarajevu i Mostaru nisu bili voljni da prime respiratore zbog problema sa izborom tvrtke iz Srbije koja bi ih pustila u rad. Dodao je da su medicinski centri imali dilemu i zbog medijskih natpisa.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića da li je bio još neki razlog, svjedok je rekao da nije. Predočeno mu je da je u istrazi kazao da su se dva centra pisanim putem izjasnila da im nabavljeni respiratori ne odgovaraju za liječenje oboljelih od korone, dok je iz Tuzle odgovoreno da će prihvatiti svih 100 ako ih drugi neće.

Bavrka je na to odgovorio da je on dobio samo usmenu informaciju, a da nije vidio pisane akte.

Dali suglasnost za nabavku opreme, ali nisu znali što se nabavlja

Novalićevoj braniteljici Vasviji Vidović svjedok je potvrdio da se u tabeli o iskazanim potrebama pod točkom jedan navodi 300 komada respiratora. Složio se s braniteljicom da je u to vrijeme bilo mijenjanja cijena i nestašice medicinske opreme, navodeći da su cijene maski od 18 feninga došle do 18 KM. Kazao je da su se odluke morale donositi brzo.

On je na pitanja Solakove Obrane rekao da nije točno da su informacije o kvaliteti respiratora dobijali samo iz medija, ali je naveo da nisu dobili ni akt neke institucije.

Braniteljica Marsela Bajramović više puta ga je pitala da li je u komunikaciji sa članovima FSCZ-a pitao nekoga šta se nabavlja. Bavrka je ponovio da su dali suglasnost za nabavku opreme, ali da nisu znali što se nabavlja i da je mislio da će specifikaciju napraviti nadležne institucije.

Braniteljica Jelke Miličević, Senka Nožica, predočila je svjedoku informaciju Vlade FBiH o aktivnostima na suzbijanju epidemije u razdoblju od 23. ožujka do 3. travnja 2020. u kojoj se navodi da je 3. travnja zaključen ugovor o kupovini 100 respiratora. Bavrka je rekao da te rečenice u izvještaju koji je on dobio nema. Prema Nožici, ni u izvještaju drugih članova Stožera nema te rečenice.

Suđenje se nastavlja sutra, 26. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close