Izaslanstvo ODIHR-a s Izetbegovićem, Špirićem i Čolakom

Nova radna skupina trebala bi ubrzati uspostavu vlasti

Osnovni cilj posjete predstavnika ODIHR-a je, kako je tijekom razgovora istaknuto, sagledavanje aktualnog stanja u svjetlu preporuka koje je ovo tijelo u okviru svoga izvještaja uputilo nakon Općih izbora 2018.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2019. u 17:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Izaslanstvo ODIHR-a s Izetbegovićem, Špirićem i Čolakom

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Nikola Špirić, te izaslanik i zamjenik predsjedavajuće Kluba hrvatskog naroda Bariša Čolak, primili su u srijedu izaslanstvo Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja djeluje pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE). 

Osnovni cilj posjete predstavnika ODIHR-a je, kako je tijekom razgovora istaknuto, sagledavanje aktualnog stanja u svjetlu preporuka koje je ovo tijelo u okviru svoga izvještaja uputilo nakon Općih izbora 2018., kao i razgovor o budućem djelovanju posebnog ad-hoc radnog tijela koje bi Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo predložiti zakonske izmjene kojima bi se definitivno uredio izborni proces u Bosni i Hercegovini, te uskladio s europskim konvencijama o ljudskim pravima te presudama međunarodnih i domaćih sudova. 

U razgovorima je istaknuto da je puna i skora uspostava izvršne i zakonodavne vlasti na temelju prošlih izbora preduvjet za svaki novi temeljiti rad na izmjenama izbornog zakonodavstva.

Neposredno po uspostavi novih organa i radnih tijela, kako je rečeno, potrebno je oformiti interresornu radnu skupinu za izmjenu izbornog zakonodavstva u čiji sastav bi ušli predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara, Središnjeg izbornog povjerenstva te eventualno i drugi eksperti koji mogu doprinijeti pronalasku konačnih rješenja. Više puta tijekom sastanka naglašeno je da bi rad buduće radne skupine trebao biti intenzivan i efikasan kako bi se izbjegla mogućnost da se nova rješenja traže i donose u izbornoj godini. 

Predstavnici ODIHR danas su izrazili raspoloženje da pruže sveobuhvatnu podršku djelovanju buduće radne skupine. Predložili su i da, ukoliko za to postoji raspoloženje, osiguraju konzultantsko sudjelovanje određenog broja eksperata iz oblasti ljudskih prava, izbornih sistema te iz savjetodavnih tijela poput Venecijanske komisije, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close