Islamska zajednica u BiH

Nošenje marame u BiH nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 20:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) razmatrao je na sjednici informaciju o sve većem broju muslimanki koje zbog nošenja marame su izložene diskriminaciji i mobingu pri zapošljavanju i radu.

Tim povodom Rijaset IZ u BiH ''iskazao je posebnu zabrinutost zbog porasta ovakvih slučajeva u državnoj službi i javnoj upravi''.

''Nošenje marame predstavlja sastavni dio vjerovanja muslimanki i nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH. Naprotiv, prema međunarodnim i domaćim zakonima sloboda vjere i uvjerenja, a time i nošenje marame, temeljno je ljudsko pravo.

Izravna i neizravna diskriminacija, te mobing koji ove žene prijavljuju nedopustivi su u pluralnom i demokratskom društvu koje baštini vladavinu prava'', priopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Rijaset IZ BiH podržavajući sekularni princip odvojenosti vjerskih institucija i države i njenu svjetonazorsku neutralnost napominje da je ovdje riječ o individualnom ljudskom pravu koje se zasniva na savjesti svake pojedinke i koje država i njeni organi trebaju poštovati.

''Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđujući diskriminaciju i mobing, ohrabruje žene da traže svoja prava i poziva ih da koriste sve zakonski raspoložive mehanizme, uključujući i pokretanje tužbe tamo gdje smatraju da im je ovo temeljno pravo uskraćeno'', ističe se u priopćenju Rijaseta IZBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close