Fjotolf Hansen

Norveški masovni ubojica Anders Breivik promijenio ime

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 17:29 Z.D.
Kopirati

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik promijenio je ime u Fjotolf Hansen, izjavio je u petak njegov odvjetnik, dan nakon što je Vrhovni sud odbio žalbu neonaciste na "nehumane" zatvorske uslove.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mogu potvrditi da je promijenio ime, to je službeno'', izjavio je odvjetnik Oystein Storrvik za AFP, potvrđujući izvještaj norveških novina Verdens Gang (VG).

Upitan zašto je Breivik odlučio promijeniti ime, Storrvik je kazao: "Ne želim objaviti detalje naših razgovora".

Breivik je u srpnju 2011. prerušen u policajca ubio 69 ljudi, većiniom tinejdžera, u kampu mladih Laburističke stranke na otoku Utoya, kratko nakon što je ubio osam ljudi u bombaškom napadu pred zgradom vlade u Oslu.

On nikada nije izrazio žaljenje što je počinio najteži zločin u norveškoj poslijeratnoj povijesti. Kazao je da je ubio svoje žrtve jer su prigrlile multikulturalnost.

Prije nego što je izveo napade, on je širio svoj ideološki "manifesto" potpisan imenom Andrew Berwick.

Pretraga norveškog registra firmi potvrdila je da je Breivik Geofarm, poljoprivredna firma stvorena s namjerom da nabavi gnojivo korišteno za proizvodnju bombe, sada registrirana na ime Fjotolf Hansen.

Iako je Hansen veoma često prezime u Norveškoj, ime Fjortolf se rijetko koristi, ako se uopće ikada i koristilo, prenosi AFP.

Kopirati