Projekti

Norveška nudi pomoć projektima mira i pomirenja u BiH

Posebno će se podržavati žene, djeca, mladi te nacionalne manjine. Aplikanti u BiH mogu biti javne institucije, nevladine organizacije i internacionalne nevladine organizacije.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2018. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška vlada namjerava intenzivirati pomoć državama zapadnog Balkana te biti što više prisutna u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Norveške na svojoj stranici objavilo je poziv za prijavu projekata u okviru donatorskog programa za države zapadnog Balkana. Cilj te norveške razvojne pomoći je stabilizacija i boljitak pravnog sistema te stabilnost regije.

Postoje četiri prioriteta za države zapadnog Balkana. Odnose se na uži regionalni rad, uključujući i države koje su već EU članice, implementaciju pravnog sistema, socio-ekonomski razvoj kroz ekonomsko povećanje i konkurentnost, povećanje kapaciteta u oblasti  okoliša/klime/energije s fokusom na socijalno-ekonomski boljitak nacionalnih manjina, te dobro upravljanje kroz pomoć i razvoj zakona prava, reforme sektora odbrane, civilnog društva i medija, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Posebno će se podržavati žene, djeca, mladi te nacionalne manjine. Aplikanti u BiH mogu biti javne institucije, nevladine organizacije i internacionalne nevladine organizacije.

Veleposlanik BiH u Norveškoj Nedim Makarević kaže Feni da su prioriteti u BiH projekti koji se odnose na mir i pomirenje, ekonomski rast, inovacije i kreiranje radnih mjesta, jačanje pravnog sistema kroz jačanje kapaciteta sudova, zatvora i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ističe da je za projekte iz Bosne i Hercegovine namijenjeno oko 60 milijuna norveških kruna.

Precizira da je krajnji rok za podnošenje prijava 17. travnja ove godine, a proračun pojedinih projekata nije strogo definiran te je za detaljnije informacije i projektne aplikacije dostupna web adresa [email protected].

Iz Veleposlanstva Norveške u BiH ranije je priopćeno da ta država skoro udvostručuje razvojnu pomoć za Zapadni Balkan (od 175 milijuna norveških kruna u 2017. godini povećava na 319 milijuna u 2018. godini), a norveška sredstva iz ovog poziva dostupna su za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close