Izručenje moguće?

Norveška ne garatira slobodu Edwardu Snowdenu

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 14:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši američki špijun Edward Snowden nije dobio zakonske garancije od Norveške da ga neće izručiti Sjedinjenim Državama ukoliko on otputuje u tu zemlju da primi nagradu za slobodu govora, priopćio je norveški sud u ponedjeljak.

Snowdenova odvjetnička tvrtka priopćila je da će tužiti Norvešku kako bi osigurala njegov slobodan prolaz u tu nordijsku zemlju. Sjedinjene Države podigle su protiv njega optužbe za špijunažu jer je objavio u javnosti obimne detalje američkih programa špijuniranja.

''Oblasni sud Osla odlučio je da parnica Edwarda Snowdena protiv države po pitanju izručenja treba biti odbačena'', navodi sud u priopćenju, prenosi Reuters.

Snowdenu je odobren azil u Rusiji, koja graniči s Norveškom, u 2013. On je pozvan u Norvešku da primi nagradu za slobodu govora od lokalnog PEN-a, ali je zabrinut da će biti izručen Sjedinjenim Državama, tvrde njegovi odvjetnici.

NATO članica Norveška ima bliske diplomatske veze sa Sjedinjenim Državama. Ministarstvo pravde odbilo je komentirati Snowdenov slučaj, ostavljajući sudu da odluči o njemu.

Sud iz Osla priopćio je da se norveški zakoni o izručenju primjenjuju samo na ljude koji su već u zemlji, a ministarstvo pravde ne bi moglo biti prinuđeno da donese odluku o nekome tko živi izvan zemlje.

Očekuje se da se žalba na odluku uputi u roku od nekoliko dana, izjavio je Reutersu jedan od advokata angažiranih u slučaju.

''Vjerujemo da je sud previše formalan'', izjavio je Jon Wessel-Aas, koji zastupa tri norveške novinarske organizacije koje djeluju kao treća strana podrške Snowdenovoj parnici. On je priznao da trenutno nema američkog zahtjeva o izručenju, ali tvrdi kako je uvjeren da će ga Washington uputiti ukoliko Snowden posjeti Norvešku.

U okviru presude, Snowdenu je također naređeno da plati 7.000 norveških kruna (823,64 dolara) norveškoj vladi kako bi pokrio sudske troškove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close