Putinovi vukovi

Noćni vukovi stigli u BiH

Oni će na turneji preći put od 2.000 kilometara, kako bi obišli vjerske i kulturne institucije u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji
Vijesti / Flash | 20. 03. 2018. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici bajkerske skupine Noćni vukovi iz Rusije ušli su u Bosnu i Hercegovinu na GP Pavlovića Most u Bijeljini, javlja reporter N1 - Vlado Marić.

 "Noćni vukovi" su bili zadržani 40-ak minuta na srbijanskom graničnom prijelazu, a poslije provjere ubrzo su ušli u BiH.

Oni će posjetiti Bijeljinu, Brčko, Banjaluku, Doboj - nakon čega će se vratiti u Beograd.

Oni će na turneji preći put od 2.000 kilometara, kako bi obišli vjerske i kulturne institucije u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji, odnosno institucije koje po njihovom mišljenju povezuju Rusiju, Srbiju i RS.

RTRS je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te nastavljaju put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na taj način "srpsko-rusko prijateljstvo".

Ruski Balkan

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv "Ruski Balkan". Pretpostavlja se i da će se sastati s političkim predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je 9. siječnja, na Dan Republike Srpske, koji je osporio Ustavni sud BiH, Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba "Noćni vukovi", Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden mu je dodijeljen "za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije".

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini, prenosi Al Jazeera.

Mektić bez nadležnosti

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije u Sarajevu da nema operativnih nadležnosti i ne može donijeti odluku o zabrani ulaska u BiH bilo koga, već to čine agencije za provođenje zakona.

Navodeći da su mediji pogrešno prenijeli da je donio odluku o zabrani ulaska u BiH vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, Mektić je rekao da sve u vezi sa tim principijelno neće da komentira.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Osim Bijeljine, najavljeno je da će motociklisti posjetiti Brčko, Banju Luku i Doboj.

Tura "Ruski balkan" ima za cilj, kako tvrde, da "istraže kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu".

'Faktor destabilizacije u BiH i regiji'

Beogradska Politika ranije je javila da su iz Moskve u Beograd doputovala dvojica pripadnika "Noćnih vukova", u pratnji svećenika Ruske pravoslavne crkve.

Motociklistička misija trebala bi trajati do 28. ožujka, a izazvala je oprečne reakcije u regiji, prije svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova.

On vrijedi za dobrog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a vlasti u Sarajevu i veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini proglasile su "faktorom destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji", prenosi Tanjug.

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je prošli tjedan da je dvojici članova ruske bajkerske grupe zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Šef ekspoziture "Noćnih vukova" u Srbinji Saša Savić izjavio je da neće pokušavati ući u bh. entitet Republika Srpska, ali da će ostali članovi bajkerske grupe sdujelovati na motociklističkoj turneji.

Najavio je da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, jer ne želi da netko kalja njegov ugled i ugrožava sigurnost njegove obitelji.

"Tražit ću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Branim svoj ugled, ugled 'Noćnih vukova' i 'Hirurga'", rekao je Savić.

'Guardian': Motoristička banda

Prošle godine je Vlada Gruzije zabranila ulazak ruskoj motociklističkoj grupi koja je usko povezana s predsjednikom Putinom.

Vođa "Noćnih vukova" nalazi se pod sankcijama zapadnih zemalja zbog sudjelovanja te organizacije u ratu u Ukrajini.

Povodom najave dolaska ove grupe u Bosnu i Hercegovinu, Veleposlanstvo SAD-a u Bosni i Hercegovini je priopćilo da takve posjete negativno utječu na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati.

Britanski Guardian nedavno je objavio tekst u kome je Noćne vukove opisao kao "najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu".

List je naveo da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Europe, kao i da ima bliske odnose s ruskim predsjednikom, zbog čega ih zovu i "Putinovi anđeli".

Inače, Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije za N1 je komentirao dolazak bajkerske skupine Noćni vukovi u BiH, a rekao je da dolazi grupa koju javnost u BiH negativno percepira zbog sudjelovanja u ruskom konfliktu sa Ukrajinom.

"Postoje informacije da Kremlj direktno financira ovaj projekat, dolaze u nestabilnu zemlju, koja je opterećena radom-neradom Vlade, protestima boraca i tako dalje. Dolazi grupa koja je negativno percipirana u javnosti, zbog sudjelovanja u ruskom separatističkom činu u Ukrajini. Sve to utječe", naveo je Hadžović.

Dodao je da se sve mogućnosti koriste da se u BiH napravi kaos.

Vukovi su već bili u BiH

''Posjeta je više izazvala pozornost i nervozu u RS nego u cijeloj BiH. Naše agencije i Mektić su preduzeli pametan potez i da su upoznali javnost  sa svim", naveo je Hadžović,koji smatra da će se na taj način preduhitriti eventualni incidenti koje može nositi jedna ovakva posjeta.

"Oni su već bili ovdje, nije ovo prvi put. Treba sagledati činjenice, nije bilo incidenata, posjećivali su vjerske objekte, pokušali su da se unaprijedi odnos između Rusije i ovog dijela Balkana. Djeluju legitimno", naveo je Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close