Zalaganje

Nobelova nagrada za mir dodijeljena premijeru Etiopije

Nobelova nagrada za mir dodjeljena je premijeru Etiopije Abiyu Ahmediju zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.
Vijesti / Flash | 10. 12. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP / Nobelova nagrada za mir dodjeljena je premijeru Etiopije Abiyu Ahmedij

U Oslu je održana ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je premijeru Etiopije Abiyu Ahmediju zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Njemu je nagrada dodeljena zbog napora u postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog njegove odlučne inicijative da se riješi pogranični konflikt sa susjednom Eritrejom.

Grupa Eritrejaca koji žive u Skandinaviji izašli su na ulice norveške prijestolnice Oslo kako bi prosvjedovali protiv dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir premijeru Etiopije Abiju Ahmedu.

Prosvjednici u Oslu rekli su da se mirovni procesi između Eritreje i Etiopije nikada nisu ostvarili i da premijeru nije trebalo dati nagradu.

Oko 250 prosvjednika marširalo je centrom Osla, držeći plakate na kojima je pisalo "Nobelova nagrada je za konkretan mir, a ne za retoriku."

Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas bi u Stockholmu švedski kralj Carl Gustav trebalo da uruči Nobelovu nagradu za književnost za ovu godinu.

Handke je član Akademije znanosti i umjetnosti Republike Srpske od 2008. godine i Srpske akademije znanosti i umetnosti od 2012. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close