Mučenje Bošnjaka

Njemačke vlasti izručile BiH Milorada Obradovića, osumljičenog za ratne zločine

Osumnjičeni je pravosuđu BiH predan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2018. u 15:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Savezne Republike Njemačke izručile su danas Milorada Obradovića, zvanog 'Stiven' (1967.), osumnjičenog za ratne zločine, koji je krajem prošle godine lociran, identificiran i lišen slobode u Munchenu. 

Osumnjičeni je pravosuđu BiH predan na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 

Obradović, koji je rođen u mjestu Miska Glava, općina Prijedor, pod istragom je u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u lipnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, koji su nakon toga strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija. 

Također, osumnjičeni se tereti da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti. 

Pravosuđe BiH je za osumnjičenim Obradovićem tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu. 

Tužiteljstvo BiH  zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na suradnji i pomoći u realiziranju izručenja. 

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih. 

Na zahtjev Tužiteljstva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene diljem BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH. 

Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close