Spreman novac

Njemačka nastavlja uništavati oružje u BiH

Njemačka nastavlja podršku uništavanju viškova streljiva i zaostataka rata u BiH
Vijesti / Flash | 12. 10. 2017. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka nastavlja podržavati uništavanje viškova streljiva i zaostataka rata u Bosni i Hercegovini,  priopćeno je iz  veleposlanstva te zemlje u Bosni i Hercegovini. Veleposlanica Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu potpisale su 10. listopada drugi ugovor u ovoj godini za UNDP-ov projekt „EXPLODE+ (Urgent Action Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina - Phase 3“).

 Sredstva u iznosu od 250.000 eura će poslužiti za uništavanje artiljerijskih sredstava i kompleksnih raketnih sustava kao zaostataka rata koji predstavljaju i opasnost za sve građane u BiH.

''Ovo je peti put da se stavljaju na raspolaganje sredstva koja pomažu u prevazilaženju problema viškova streljiva u BiH. Savezna Republika Njemačka je do sada sudjelovala u procesu uništavanja streljiva, a sada i raketnog goriva sa 1,1 milijuna eura.

Njemačka je u ovoj godini već stavila na raspolaganje sredstva u visini od 250.000 eura, a tim sredstvima je uništeno gotovo 2,4 milijuna metaka streljiva za malo oružje i lako naoružanje i oko 35.700 artiljerijske municije'', citat je iz priopćenja.

Ovom donacijom, proces uništavanja municije može biti nastavljen, što će povećati sigurnost ljudi u Bosni i Hercegovini.

Donacija je također priznanje za napredak koji je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja.

Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje i u oblasti humanitarnog deminiranja. Dosad je u te svrhe stavljeno na raspolaganje oko 3,5 milijuna eura.

Od 2010. je godišnje širom svijeta bilo više od 28 neplaniranih eksplozija skladišta streljiva.

Bosna i Hercegovina je također ugrožena zbog velike količine starog i nesigurnog streljiva.

U Bosni i Hercegovini postoji još oko 15.500 tona zaliha streljiva, od toga 8.500 tona viška streljiva (čiji je prosjek starosti preko 35 godina), istaknuto je u priopćenju.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine je u prosincu 2016. godine usvojilo plan za uništavanje streljiva u 2017., koji predviđa uništavanje 4.500 tona nesigurnog streljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close