Produljili rok

Njemačka: Imigranti iz EU tek nakon pet godina mogu dobiti socijalnu pomoć

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 16:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački parlament Bundestag prihvatio je prijedlog zakona po kojem će građani zemalja članica Europske unije ubuduće u Njemačkoj tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć, priopćeno je danas.

"Tek nakon pet godina stalnog boravka u Njemačkoj građani ostalih EU zemalja stječu pravo na temeljnu ili socijalnu pomoć", priopćio je Bundestag.

Tzv. temeljna pomoć je pomoć za one osobe koje su radno sposobne i u potrazi su za zaposlenjem, a socijalna pomoć je pomoć osobama koje, uglavnom iz zdravstvenih razloga, ne stoje na raspolaganju tržištu rada.

Nakon što je Savezni socijalni sud u Kasselu krajem prošle godine donio odluku po kojoj stranci iz ostalih zemalja EU stječu pravo na socijalnu pomoć nakon pola godine boravka u Njemačkoj, savezna vlada je odlučila produljiti taj rok, što je parlament sada i potvrdio.

Strancima iz EU-a je i dalje dopušteno da, nakon što su u Njemačkoj radili i ostali bez posla, primaju neku vrstu nadoknade, bilo da se radi o potpori za nezaposlene ili o socijalnoj pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close