Pomoć

Njemačka donirala 190.000 eura za registraciju oružja OSBiH

Radi se o nastavku financiranja u okviru Projekta ''Obilježavanje oružja'' čije je trajanje planirano od 2017. do 2019. godine.
Vijesti / Flash | 10. 08. 2018. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Savezna Republika Njemačka donirala je 1.900 eura Bosni i Hercegovini za obilježavanje i registraciju oružja Oružanih snaga BiH, a sredstva će biti na raspolaganju ove godine. 

Radi se o nastavku financiranja u okviru Projekta ''Obilježavanje oružja'' čije je trajanje planirano od 2017. do 2019. godine. 

Otpavnik poslova a.i. Veleposlanstva Republike Njemačke u BiH Christian Sedat koji je danas u Sarajevu potpisao Ugovor, u vezi s nastavkom ovog projekta, s Alexanderom Maierom, projekt menadžerom organizacije ''The HALO Trust'' u BiH, je kazao da će sredstva biti korištena za opsežan popis zaliha u skladištima vojnog naoružanja te da će za taj posao biti obučeni timovi OSBiH. 

''U okviru ovog projekta timovi će označavati malo oružje i lako naoružanje koje je u vlasništvu OSBiH. To oružje će biti uneseno u centralni registar i biti sastavni dio nacionalne bace podataka. Cijeli proces prati EUFOR '', rekao je Sedat. 

Dodao je da će program označavanja biti rađen u dvije faze, u tri godine, a da je prva faza već završena. 

Maier je istaknuo da je projekt startao 2017. godine, iako je godinu ranije iskazana podrška za ovim aktivnostima. 

''Smatram da je ovo primjer za kompletnu regiju. U prvom planu je označavanje oružja, ali i povećanje sigurnosti skladištenja oružja'', istaknuo je Maier. 

Dodao je da će u okviru projekta biti napravljena specijalna baza za registriranje, pored nabavke mašine za markiranje, što Ministarstvo odbrane BiH do sada nije imalo. 

Projektne aktivnosti pohvalio je i EUFOR-ov specijalni savjetnik za streljivo i naoružanje Martin Trachsler koji je naveo da već pet godina međunarodna zajednica podržava težnje Ministarstva odbrane BiH za reduciranje viškova streljiva i sigurno skladištenje. 

''Nastojanja idu planirano, današnje potpisivanje ugovora u ovom procesu omogućava već započete težnje'', rekao je Trachsler. 

Njemačka je prošle godine, na početku projekta, donirala 150.000 eura za obilježavanje i registarciju oružja OSBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close