Snažan angažman

Njemačka daje novih 100.000 eura za razminiranje BiH

Vijesti / Flash | 07. 08. 2017. u 15:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann potpisala je sa zamjenicom direktora organizacije "Enhancing Human Security" (ITF) Sabinom Beber Bostjančić još jedan ugovor, kojim njena zemlja stavlja na raspolaganje sredstva od 100.000 eura za pogođene žrtve mina u Bosni i Hercegovini.

Time se Njemačka pored humanitarnog deminiranja i u ovoj godini angažira za žrtve mina, priopćeno je danas iz Veleposlanstva SR Njemačke.

Sredstva stavljena na raspolaganje bit će korištena tako što će Miracle Center u Mostaru i URI Soča u Sloveniji mnogim osobama nabaviti prve, odnosno uskladiti slijedeće proteze, kao i osigurati psihološki tretman za pogođene žrtve mina.

Unutar međunarodnog gremija, kojim predsjedava Njemačko veleposlanstvo, vrši se odabir žrtava mina iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, čime će žrtve mina po mogućnosti ponovno dobiti priliku integrirati se u poslovni život.

Po izvorima Centra za uklanjanje mina (BHMAC) postoji 7.968 žrtava mina, kako ratnih veterana, tako i civilnih žrtava. Od toga je 1.665 poslijeratnih žrtava, dok je broj novih žrtava na godišnjoj razini značajno opao.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je Bosni i Hercegovini do sada stavilo gotovo 33,5 milijuna eura na raspolaganje, a ta sredstva su najvećim dijelom korištena za deminiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close