Objavljena fotografija

Nizozemska policija traga za Turčinom nakon napada na tramvaj

Vlasti su podigle nivo prijetnje od terorizma na najviši nivo u pokrajini Utrecht
Vijesti / Flash | 18. 03. 2019. u 15:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska policija traga za 37-godišnjim Turčinom osumnjičenim da je ranio nekoliko ljudi iz vatrenog oružja, od kojih je jedan moguće zadobio i fatalne rane, u napadu na tramvaj u gradu Utrechtu u ponedjeljak, u kako vlasti tvrde, terorističkom napadu.  

Vlasti su podigle nivo prijetnje od terorizma na najviši nivo u pokrajini Utrecht, školama je naređeno zatvaranje, a policija je pojačala mjere sigurnosti na aerodromima i u ostalim vitalnim objektima, a također i u džamijama. 

Nizozemski premijer Mark Rutte sazvao je krizni sastanak vlade, rekavši da je duboko zabrinut incidentom, koji je uslijedio tri dana nakon što je naoružani napadač ubio 50 osoba u dvije džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu. 

 - Policija traži od vas da tragate za 37-godišnjim Gokmanom Tanisom, rođenim u Turskoj, u vezi s jutarnjim incidentom - navodi holandska policija u priopćenju. 

Policija je objavila njegovu sliku i upozorila građane da mu se ne primiču. U policijskom priopćenju nije bilo dodatnih detalja. 

Ranije je čelnik nizozemske kontraterorističke agencije Pieter-Jaap Aalbersberg izjavio da su hici ispaljeni na nekoliko lokacija, ne iznoseći detalje. Kontraterorističke jedinice okružile su kuću u Utrechtu, prikazala je holandska televizija, ali niko nije bio uhićen.  

- Mnogo je toga nejasno u ovoj fazi i lokalne vlasti rade na ustanovljavanju svih činjenica. Ono što znamo je da je počinitelj napada na slobodi - izjavio je  Aalbersberg na konferenciji za novinare. 

Aalbersberg, koji je kazao kako izgleda da je to "teroristički napad", odbio je komentirati broj ranjenih, kao ni njihovo stanje i nije potvrdio da ima ubijenih. 

Utrecht, četvrti po veličini nizozemski grad s oko 340.000 stanovnika, poznat je po svojim živopisnim kanalima i po brojnim studentima. Ubojstva iz vatrenog oružja rijetkost su u Utrechtu, kao i u drugim nizozemskim gradovima. 

Policija je priopćila da je tramvajska stanica izvan centra grada opkoljena. Službe za hitne situacije stigle su na mjesto incidenta, prenosi agencija Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close