Malaysia Airlines

Nizozemska otkrila spomenik za žrtve iz aviona oborenog iznad Ukrajine

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 15:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska je u ponedjeljak otkrila spomenik u znak sjećanja na 298 ljudi poginulih u obaranju aviona aviokompanije Malaysia Airlines u 2014. godini iznad teritorije koju kontroliraju proruski separatisti u istočnoj Ukrajini.

Žrtve su bile iz 17 zemalja, među kojima i 196 nizozemskih državljana. Nizozemska je preuzela vodstvo u istrazi obaranja aviona i namjerava suditi onima koje proglasi odgovornim za zločin.

Vlasti su zaključile da je avion oboren iz rakete tipa zemlja-zrak ruske proizvodnje ali još nisu službeno identificirale osumnjičene za napad. Moskva negira da bi bilo kakva raketa takvog tipa mogla biti korištena.

Na treću godišnjicu katastrofe, kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i vršitelj dužnosti premijera Mark Rutte otkrili su 25 metara dugi spomenik nu parku u selu Vijfhuizen, u blizini amsterdamskog aerodroma Schiphol.

Nizozemski političari i oko 2.000 članova rodbine također su prisustvovali otkrivanju spomenika.

Na spomeniku od sjajnog čelika u obliku oka i postavljenom pred tamnim zidom ispisana su imena žrtava.

''Ako pogledate u strukturu, vidjet ćete svoj odraz i imena svojih najvoljenijih'', izjavio je u ponedjeljak Ronald Westerhuis, kipar koji je osmislio spomenik, za novine Trouw.

''Čelik je tako uglačan da će reflektirati sunčevu svjetlost pravo u tamni zid, u nadi da će to ublažiti tugu'', kazao je on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close