Smrt 350 osoba

Nizozemska: Formirano vladino povjerenstvo zbog ubojstava u Srebrenici

Kako će točno izgledati taj proces bit će poznato vjerojatno najesen, piše ovaj medij, piše BIRN.
Vijesti / Flash | 02. 07. 2020. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon konačne presude Vrhovnog suda Nizozemske po kojoj je ova zemlja djelomično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, nizozemska Vlada je formirala ekspertno povjerenstva koja će odrediti odštetu za preživjele članove obitelji, prenosi državni nizozemski medij NOS.

Prema pisanju ovog medija, nakon što je Nizozemska priznala odgovornost, povjerenstvo će sada pripremiti prijedlog nagodbe. Preživjeli članovi obitelji koji misle da imaju pravo na naknadu vjerojatno će moći ove godine podnijeti zahtjev, navodi NOS.

Kako će točno izgledati taj proces bit će poznato vjerojatno najesen, piše ovaj medij, piše BIRN.

Članovi povjerenstva su ljudi “s dobrim iskustvom u oblasti prava, rješavanja sporova i / ili vanjske politike”, priopćeno je.

Presudom je Nizozemska djelomično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Nizozemski bojna 13. srpnja 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su kasnije ubijeni. Sud je odlučio da bi prilika za njihovo preživljavanje, u slučaju da su ih nizozemske snage pokušale zaštititi, bila svega deset posto, što je manje od procenta iz ranijih presuda Okružnog suda i Apelacijskog vijeća, gdje je ta mogućnost procijenjena na 30 posto.

Od večeri 12. srpnja Nizozemski bataljon je znao da srpske snage odvajaju muškarce i da postoji opasnost da oni budu zlostavljani i ubijeni. To znanje je postojalo i kada je Nizozemski bataljon nastavio evakuaciju izbjeglica iz sigurne zone izvan kruga vojne baze u jutro 13. srpnja i sudbina izbjeglica se nije mogla promijeniti da je Nizozemski bataljon prestao surađivati sa srpskim snagama jer bi se evakuacija nastavila na druge načine, pisalo je u priopćenju Vrhovnog suda o presudi.

Sud je odlučio da je država Nizozemska pogrešno postupila u slučaju evakuacije 5.000 izbjeglica koje su se još uvijek nalazile u bazi tijekom poslijepodneva 13. srpnja 1995. godine. Među njima je bilo 350 muškaraca, za koje snage srpske vojske nisu znale da se nalaze u bazi jer ih nisu vidjeli, stajalo je u odluci Suda.

“Ovaj propust ‘Dutchbata’ onemogućio je ovim muškarcima šansu da ostanu izvan ruku bosanskih Srba. To je bilo pogrešno jer je ‘Dutchbat’ znao da su muškarci u ozbiljnoj opasnosti da budu mučeni i ubijeni, i trebalo je poduzeti sve da se spriječi takva situacija”, bilo je navedeno u obrazloženju spomenute presude, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close