Nitko ne zna koliko nas ima

Nitko ne zna koliko nas ima

Vijesti / Flash | 15. 07. 2019. u 13:06 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, nažalost, nema strategiju kako zaustaviti zabrinjavajuće trendove iseljavanja iz naše zemlje, rekao je za Dnevni avaz Žarko Dugandžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Istaknuo je kako ne postoje ni precizni podaci o trenutnom stanju stanovništva niti o broju i strukturi iseljenih. Dugandžić se osvrnuo i na uzroke i posljedice iseljavanja iz BiH.

''Trenutna, vrlo nepovoljna demografska situacija stavlja BiH u nezavidnu situaciju pa se može govoriti o dubokoj demografskoj krizi'', kaže Dugandžić.


Kako je rekao, više je uzroka negativnih demografskih kretanja, o kojima se u javnosti dosta raspravlja, ali često bez pouzdanog oslonca u podacima.

''Nakon devedesetih, uslijedile su velike promjene u obujmu rađanja. Od 2007. godine u našoj zemlji nastupilo je razdoblje kad se više umire nego što se rada. Ta brojka na godišnjoj razini danas doseže nevjerojatnih 10.000, a je BiH od 2007. do 2018. samo na temelju prirodnog prirasta izgubila skoro 52.000 osoba'', rekao je Dugandžić.

Osim toga, cijela BiH danas je, prema riječima profesora, izložena intenzivnim migracijama, koje ostavljaju dubok trag u kretanju i strukturi stanovništva.

''Različita su nagađanja o broju iseljenih nakon popisa stanovništva 2013., a prema svim pokazateljima, ta brojka je premašila 170.000 osoba. Svjedoci smo velikog iseljavanja s prostora svih dijelova države. Sve projekcije pokazuju da de se ukupan broj stanovnika u BiH drastično smanjivati'', naglašava Dugandžić.

Mostarski profesor upozorava kako je i problem povećan broj razvoda.

''Godine 1971., od 1.000 sklopljenih brakova, razvelo se njih 88 da bi 2016. broj razvoda porastao na 144. Dakle, BiH se suočava s ozbiljnim problemima u reprodukciji društva'', rekao je Dugandžić za avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close