Država skriva podatke

Nitko ne zna koliko je novca BiH dobila za pomoć migrantima

Magazinović već godinu čeka odgovor od Zvizdića na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH za ublažavanje posljedica migrantske krize
Vijesti / Flash | 15. 04. 2019. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da već godinu čeka odgovor od Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Tko troši novac

Magazinović nam je rekao da je prošle godine još u srpnju prvi put tražio ovu informaciju, zatim i u rujnu, pa i u veljači ove godine.

''Nikada nisam dobio odgovor. Prije nekoliko dana sam tražio odgovore i od Ministarstva sigurnosti BiH, ali mi ni oni nisu odgovorili'' rekao je Magazinović.

Kako je pojasnio, teško mu je da se usudi da kaže koliko je BiH dobila novca za pomoć u rješavanju migrantske krize, ali da je evidentno da se sve krije. Samo Europska komisija je priopćila da je dala 7,5 milijuna eura pomoći. Zatim su kasnije opet pomagali. Veliki je to novac. Ali, ovdje je pitanje tko upravlja tim novcem i što se s njim radi. Krije se koliko je novca ušlo za koju svrhu i tko je to potrošio'', tvrdi Magazinović.

Stotine primjera

Utvrdio je da je na stotine primjera da ljudi iz Krajine, koji su najviše pogođeni krizom, tvrde da novac nikada nisu vidjeli.

''Ovdje treba vidjeti tko iznajmljuje objekte za smještaj migranata, po kojoj cijeni i uz čiju suglasnost. Vrlo važan je i taj aspekt jer će se onda vidjeti ogromna neorganiziranost. Uostalom, ovo nije prvi put da institucije nešto pokušavaju sakriti. Ovdje se ne zna što je gore, ili da kriju ili da ne znaju koliko su novca dobili i kako se on troši'', kaže Magazinović.

Fazlić: Nismo dobili ni marku

I Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže za“ Avaz“ da od Vijeća ministara BiH niti bilo koje državne institucije za sve vrijeme trajanja migrantske krize nisu dobili ni marku.

''Sve smo sami financirali dok nisu došle humanitarne organizacije, koje ih sada hrane i koje su osigurale smještaj. Istina, mi smo preko nekih projekata dobili novac od veleposlanstva Velike Britanije, Švedske, Europske unije, ali direktno od Vijeća ministara nismo nikada dobili ništa'', kaže Fazlić.

Kopirati
Drag cursor here to close