Potraga se nastavlja

Bezuspješan prvi dan ekshumacije, nema traga bugojanskim Hrvatima

Prije godinu dana na Rostovu su pronađeni posmrtni ostaci trojice stradalih, a 15 obitelji još uvijek traga za svojim najmilijima i 28 godina nakon zločina.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2021. u 19:37 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvog dana ekshumacije na Rostovu kraj Bugojna nije se došlo do posmrtnih ostataka bugojanskih Hrvata, potvrđeno je za Bljesak.info.

Naime, kako nam je rečeno ekshumacija, koja se vrši po iskazima svjedoka, nastavit će se i sutra.

"Potraga će trajati još sljedeća dva dana. Sutra i prekosutra će se raditi, ali današnja potraga nije dala rezultate. Prekopali smo malo veći teren, veću površinu pa treba vremena za detaljniju pretragu", kazala je za Bljesak.info glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić.

Podsjetimo, na lokaciji Tvrdulje na Rostovu nadomak Bugojna po nalogu Tužiteljstva BiH nastavljena je  potraga za tijelima preostalih 15 hrvatskih logoraša koji su u ratu nasilno odvedeni iz logora Armije RBiH u Bugojnu.

Prije godinu dana na Rostovu su pronađeni posmrtni ostaci trojice stradalih, a 15 obitelji još uvijek traga za svojim najmilijima i 28 godina nakon zločina.

Još uvijek se traže: Branko Crnjak, Miroslav Dilber, Niko Džaja, Jadranko Gvozden, Dragan Erkapić, Perica Kovačević, Perica Crnjak, Zdravko Juričić, Ivo Miloš, Nikica Miloš, Nikica Miloš Kardelj, Mario Subašić, Niko Zlatunić, Stipica Zelić i Mihovil Strujić.

Ova ekshumacija trebala bi napokon rasvijetliti stradanje bugojanskih Hrvata. 

Naime, skupinu najviših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Bugojna u srpnju 1993. godine zarobili su pripadnici bošnjačke Armije BiH, zatočili ih u logoru koji se nalazio na nogometnom stadionu u tom gradu. Ondje su ih kao zatočenike identificirali predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). 

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe "El Mujahid", koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja. Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočanstvima, oni su zarobljene bugojanske Hrvate ondje podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali. 

Kopirati
Drag cursor here to close