Nema smisla

Ništa od prvosvibanjske prosvjedne šetnje u Crnoj Gori

''Oduzet je smisao Prvosvibanjskoj prosvjednoj šetnji'', priopćeno je iz Unije slobodnih sindikata.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2019. u 12:17 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija slobodnih sindikata Crne Gore, vodeća crnogorska sindikalna udruga, odustala je od organizacije prvosvibanjske šetnje u srijedu pošto je Uprava policije zabranila okupljanje i govore ispred zgrade crnogorske Vlade.

Nema smisla

''Na taj način oduzet je smisao Prvosvibanjskoj prosvjednoj šetnji koja, osim čuvanja tradicije i slanja poruka o nužnosti radničke borbe i solidarnosti, podrazumijeva i poruku koju šaljemo vladi Crne Gore o aktualnom trenutku u našoj zemlji i očekivanju zaposlenih i građana'', priopćeno je iz Unije slobodnih sindikata.

Crnogorska policija priopćila je da nije zabranila šetnju, već samo prolazak i zadržavanje pored zgrade crnogorske Vlade, pozivajući se na za Zakon o javnim okupljanjima u kojim je predviđeno da se „okupljanje mora održati 10 metara od štićenog objekta“, prenosi Hina. 

Pročitajte još

Druga po brojnosti sindikalna udruga u Crnoj Gori, Savez samostalnih sindikata, već niz godina ne organizira prosvjedne šetnje 1. svibnja, već se javnosti obraća proglasom u kojem upozorava „na težak položaj radnika u Crnoj Gori“.

Tužne prosječne plaće

Prosječna plaća u Crnoj Gori iznosi 510 eura ili 3780 kuna.

Ipak, manje od prosječne plaće prima, prema službenim podacima, više od tri četvrtine zaposlenih Crnogoraca. Plaću manju od 250 eura ili 1854 kune prima 77.000 radnika od ukupno 195.000 građana Crne Gore koji imaju posao.

Na zavodu za zapošljavanje posao čeka 38.000 Crnogoraca.

Crnogorski premijer Duško Marković u poruci u povodu Međunarodnog praznika rada naveo je da danas u odnosu na početak mandata njegove vlade u Crnoj Gori ima 15 tisuća više zaposlenih.

''Cijeli set mjera za unapređenje položaja radnika – poput izmjene radnog vremena u javnoj upravi, uvođenja slobodne nedjelje u sektoru trgovine i povećanja minimalne zarade za 15 posto sa smanjenjem poreznog opterećenja rada, pozitivno će utjecati na kvalitetu života gotovo stotine tisuća zaposlenih i njihovih obitelji'', priopćio je Marković.

Kopirati
Drag cursor here to close