Poruka iz SDA

Ništa od Mostara ove godine

Vijesti / Flash | 14. 10. 2016. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac, koji je i u izaslanstvu SDA koja pregovara oko rješenja pitanja Grada Mostara navodi kako to pitanje, sasvim je sigurno, neće biti riješeno do kraja godine.

''Vrlo teško se ukazuju mogućnosti rješenja, jer ima vrlo malo spremnosti na kompromis u smislu da se dole osigura ravnopravna pozicija svih građana, odnosno pripadnika konstitutivnih naroda i pri tome da se isključi bilo čija dominacija i majorizacija. To bi neki ključni cilj bio nekog kompromisa, ali u ovom trenutku još ne vidim spremnosti da se ide u pravcu tog kompromisa", rekao je Genjac za Anadoliju.

"Mislim da je teško očekivati do kraja godine da se to pitanje riješi. To je od jednog pitanja koje je i ustavnopravne naravi i pitanja zakona dobilo strašno opterećujuću političku dimenziju'', rekao je.

Govoreći o izborima u Stocu kaže kako očekuje hitne akcije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je, kako on tvrdi, dužno po Izbornom zakonu BiH nakon utvrđenih činjenica u smislu izbornog procesa poništiti izbore i proglasiti ponavljanje izbora u roku od 14 dana od utvrđivanja činjenica.

''Sve činjenice koje su potrebne da bi se donijela odluka o poništavanju izbora i ponavljanju izbora su prisutne, dostupne i evidentne. Tamo je nesporno prekinut izborni proces i to je ključna činjenica'', naglašava Genjac.

O najavama kako bi se moglo tražiti uklanjanje s liste kandidata za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana s izborne liste u ponovljenim lokalnim izborima u Stocu predsjednik Glavnog odbora SDA kaže kako su procedure jasne.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH prije svega mora donijeti odluku o poništenju izbora i datumu ponovljenih izbora. U Izbornom zakonu BiH postoji odredba koja kaže da se ponovljeni izbori održavaju s istim kandidatima i sa istim registriranim biračima. To je jasna norma. Drugo je pitanje šta se sve dogodilo tijekom izbornog dana, tko je sve odgovoran, tko je izazvao nasilje nad Izbornim zakonom BiH u smislu davanja biračkog prava onima koji to nemaju, davanja mogućnosti glasanja s nevalidnim osobnim dokumentima, nezakonitih smjena biračkih odbora... To se sve dogodilo, kao i ono što se događalo na pojedinim biračkim mjestima gdje je bilo verbalnih sukoba i incidenata druge naravi koje treba utvrditi. Prvenstveno treba ispitati što se dogodilo i tko je odgovoran za to i u skladu s Izbornim zakonom BiH izreći sankcije", ocijenio je Genjac.

Dodao je i kako će SDA, na osnovu indicija koje već postoje, a kada se objave utvrđeni rezultati lokalnih izbora, podnijeti zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova u općini Srebrenica.

Kopirati
Drag cursor here to close